NavMenu

Stranci vole srpske klupske jabuke - Za proizvodnju neophodan stabilan kvalitet

Izvor: eKapija Utorak, 19.11.2019. 10:30
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Najveće tržište za izvoz srpske jabuke je Rusija, a prema rečima Igora Milenkovića, direktora sektora za voće i povrće u kompaniji Delta agrar, za njihovu kompaniju nema poteškoća u izvozu, pre svega kada je reč o klupskim jabukama.

- Izvoz jabuka za Rusiju ide konstantno dobro. Bilo je poteškoća za neku letnju robu, ali sa izvozom jabuka nema problema - rekao je Milenković za eKapiju.

On je istakao da je kompanija Delta agrar izvezla ove godine 9.000 tona brendiranih (klupskih) jabuka i ostvarila devizni priliv od 7 mil EUR.

- Klupske jabuke od ostalih izdvaja siguran i stabilan kvalitet. Mi proizvodimo ukupno 12 sorti klupskih jabuka, s tim da smo četiri sorte pink ledi, kiku, modi i evelinu već pozicionirali na tržištu, dok ostale sorte trenutno razvijamo. Da bi jedna firma mogla da dođe do toga da proizvodi klupske jabuke treba da prođe period od dve, tri, a nekad i četiri godine probnog perioda sadnje, a zatim se kontrolišu svi aspekti, klima, zemljište - rekao je Milenković.

On je na prezentaciji brendiranih sorti istakao da je Delta agrar ekskluzivni proizvodjač i distributer tih brendiranih jabuka na tržištu Srbije, Bosne i Hercegovina, Albanije i Severne Makedonije.

- Sorta pink ledi najomiljenija je na tržištu Velike Britanije, kiku na američkom, modi na italijanskom i ruskom, a evelina na slovačkom, češkom, austrijskom i nemačkom tržištu - rekao je Milenković.

Rukovodilac voćarske proizvodnje u Delta agraru Zoran Đogić rekao je da ta kompanija lider u proizvodnji jabuka na Balkanu i među najvećim u Evropi.

- Proizvođači su organizovani u klubove, a da bi postali članovi moraju obezbediti stabilan kvalitet jabuka koji ocenjuje tim međunarodnih stručnjaka - rekao je Đogić.

Delta agrar proizvodi jabuke na površini od 600 hektra u Čelarevu i u okolini Zaječara.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.