NavMenu

Globalni rast temperatura ugrožava tartufe - Tamni, isušeni, suvi, a berba kasni

Izvor: Agrotv Utorak, 19.11.2019. 10:11
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Globalni rast temperatura zabrinjava tragače za tartufima u italijanskom gradu Alba, gde najcenjeniji primerci mogu doneti dvostruku veću cenu od zlata. Jedan tartuf težak 1.005 grama prodat je na aukciji za 120.000 EUR, što je duplo više od zlata.

Alba, koja se nalazi u severoistočnom regionu Pijemont, smatra se svetskom prestonicom belog tartufa.

Zbog visokih temperatura u oktobru, osam od 10 tartufa koje je pronašao Karlo Olivero bili su tamni, isušeni i suvi, što je, kako kaže, posledica visoke temperature, prenosi AP.

Predsednik italijanskog nacionalnog centra za proučavanje tartufa Antonio Deđakomi izjavio je da su naučnici veoma zabrinuti za proizvodnju tartufa, jer su klimatske promene i visoke temperature uticale na zakasnelu berbu tartufa.


Kako bi se ublažio dugoročnii uticaj klimatskih promena na proizvodnju visoko cenjenog belog tartufa, stručnjaci su pokrenuli inicijative za bolje očuvanje teritorije na kojoj rastu.

Kako se navodi, savršeni domaćin za tartufe, kojima više odgovaraju niske temperature i vlaga, jeste hrast.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.