Izvor: Tanjug | Utorak, 19.11.2019.| 08:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uvoz sadnog materijala u EU od polovine decembra samo uz dosije

Ilustracija (Foto: roibu/shutterstock.com )
Nekoliko zemalja Evropske unije (EU) počelo je da primenjuje "nultu toleranciju" za svaku jabuku u ručnom prtljagu koju građani iz "trećih" zemalja unose na njihovu teritoriju.

Od 14. decembra na snagu stupa uredba koju je Evropska komisija donela u martu ove godine, a koja se odnosi na promet sadnog materijala iz zemalja koje nisu članice EU.

Međutim, iako EU nije definisala šta su to male pošiljke voća i biljnog materijala, carine nekih zemalja članica Unije počele su ipak da primenjuju "nultu toleranciju" za svaku voćku u ručnom prtljagu ili prtljažniku automobila.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Nebojša Milosavljević očekuje da će se carinski organi unutar EU dobiti pojašnjenje od svojih vlada da li se nešto izuzima iz fitosanitarnog pregleda te razrešiti ovu, sada pomalo zbunjujuću situaciju.

Naime, u septembru ove godine je promenjena regulativa EU i uvedeni su novi uslovi da pošiljke bilja, plodova ili delova biljaka moraju da imaju fitosertifikat.

- To ranije za jabuku nije bio slučaj kada ide u EU. Sada je sertifikat za svaku pošiljku potreban. U regulativi je označeno da ne mora da se odnosi na male pošiljke, ali regulativa ne određuje kolike su male pošiljke - kaže Milosavljević.

Srbija ima pravilnik koliko može robe biljnog porekla da se unese u ručnom prtljagu, a koliko u prtljažniku kola.

Tako nešto u EU još nije doneto i to je stvorilo zabunu, pa su carinski organi pojedinih članica EU protumačili da je "nulta tolerancija" i da ne može nijedna jabuka, kaže on, uz ocenu da je tako nešto teško sprovesti.

Dodaje i da je do toga verovatno došlo zato što ljudi iz pograničnih oblasti prevezu po par gajbica naših jabuka:

- To ni kod nas nije dozvoljeno, a sad ne može ni u EU.

Fitosanitarni sertifikati od skora su neophodni za jabuke i jabučastvo voće, a od prošle godine EU ih traži za papriku.

- Generalno, propisi se menjaju, jer se u EU stalno rade analize kako da zaštite svoj prostor od biljnih bolesti. Donose uredbe koje zahtevaju mere, žele da uvoze bilje koje nemaju štetne organizme, a mi garantujemo fitosertifikatom da toga i nema - kaže Milosavljević.

Uredba koja polovinom decembra stupa na snagu u EU praktično je zabrana uvoza sadnog materijala i biljaka namenjenih sadnji i umnožavanju, a u njoj je navedeno 20 vrsta biljaka.

- Te vrste se ne mogu uvoziti kao sadni materijal, a među njima su jabučastvo i koštičavo voće, ukrasno bilje - navodi Milosavljević.

U skladu sa tom uredbom, svaka zemlja koja želi da izvozi ka EU mora da uradi dosije koji jasno definiše fitosanitarni status tog materijala. Srbija je već uradila dosije za domaće jabuke, koji je poslat nadležnima u EU i očekuje se da budu izuzeti od uredbe, a da se takva dokumenta rade za koštičavo voće i ukrasno bilje.

U Evropskoj uniji, inače, postoji inicijativa nekih članica da se primena ove uredbe odloži za najmanje godinu dana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.