Izvor: Gradnja.rs | Ponedeljak, 18.11.2019.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za manje od godinu dana izgrađen objekat sa 20 stanova za izbeglice i raseljena lica u Ubu

(Foto: www.1x2studio.com)
Višeporodični stambeni objekat za izbeglice i raseljena lica izgrađen je u gradu Ub po projektu 1x2Studio iz Beograda.

Reč je o arhitektonskom sklopu u kome se stambene jedinice iste strukture i organizacije naslanjaju jedna na drugu, dok se u horizontalnom planu gradi na način da se sklop formira u vidu dvotrakta sa hodnikom za pristup stambenim jedinicama u centralnoj podužnoj osi hodnika.

Objekat je svedene i čiste prizmatične forme. Svoj arhitektonski izraz zadržava unutar volumena, u vidu lođa i organizacijom različitih prozorskih otvora koji se u odnosu na strukturu i površinu stana formiraju u različitim dimenzijama.

Prozori u različitim dimenzijama
Prozori u različitim dimenzijama (Foto: www.1x2studio.com)


Postoji ukupno 20 stambenih jedinica. Plan prizemlja čine pet stambenih jedinica i jedna zajednička prostorija. Plan prvog drugog i trećeg sprata čine isključivo stambene jedinice, po pet na svakom spratu.

Postoji prilazna saobraćajnica za kolski i pešački pristup, kao i trotoar u nastavku prilazne saobraćajnice za pristup prilaznoj rampi ulaza u objekat.

Unutrašnje horizontalne komunikacije ostvarene su u vidu vetrobrana, ulaznog hola sa stepeništem i hodnicima za pristup stambenim jedinicama.

Konstrukcija objekta je armirano-betonski skeletni sistem, sa krovnom konstrukcijom u sistemu ravnog krova u nagibu, spoljašnjih fasadnih zidova od porobetonskog bloka 30 cm, unutrašnjih pregradnih zidova između stambenih jedinica i stambenih jedinica i hodnika od porobetonskog bloka 25 cm i unutrašnjih pregradnih zidova unutar stambenih jedinica od porobetonskih blokova 7,5 -10 – 12 cm.

Konstrukcija objekta je armirano-betonski skeletni sistem
Konstrukcija objekta je armirano-betonski skeletni sistem (Foto: www.1x2studio.com)


Objekat je izgrađen u okviru projekta Regionalni stamebni program (RHP) za potrebe izbeglica i raseljenih lica na teritoriji Republike Srbije. Naručilac je Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, a investitor Opština Ub. Glavni donator je Evropska unija, odnosno donatorska sredstva kojima upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

Gradnja je trajala od avgusta 2018. godine do jula 2019. godine, a izvođači su bili Građevinar d.o.o. Ub i Greda d.o.o. Valjevo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE