Izvor: eKapija | Ponedeljak, 18.11.2019.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zenica dobija poslovno-turističko-rekreacijsku zonu - Kako su urbanisti iz Osijeka zamislili uređenje južnog dela grada (FOTO)

Zenica ima velike planove za razvoj južnog dela grada uz reku Bosnu, gde je predviđena izgradnja poslovno-rekreativno-turističke zone Zenica jug. Naime, za ovaj deo Zenice koji je strateški dobro pozicionar jer se nalazi uz Koridor 5C, na trasi auto-puta Zenica-Sarajevo i atraktivan zbog reke Bosne, gradske vlasti sredinom godine raspisale su konkurs za idejno rešenje.

Portal eKapija je na ovogodišnjem Salonu urbanizma, koji se do 13. novembra održavao u Nišu u organizaciji Udruženja urbanista Srbije, imao uvid u jedno od ovih rešenja. Reč je o radu "Riječni kvart" koji su izradili urbanisti iz Osijeka, dr Denis Ambruš i mr Vlatko Dusparić.

U razgovoru sa njima saznali smo da je površina predmetnog obuhvata 31 hektar, te da su oni svoje idejno rešenje posmatrali kroz koncept "reke u gradu".

- Nama je prirodni fenomen, odnosno reka Bosna bila ključna, jer je nismo shvatili kao ograničenje već kao dobit i mogućnost da na toj osnovi gradimo naš koncept. Naš rad je definisan u dva jasna pravca, a to je da je jedan na levoj obali gde je pretežno stanovanje, a drugi je na desnoj koji je predviđen kao poslovno-rekreacijska zona. Na toj strani su i naplatne kućice na trasi auto-puta Zenica-Sarajevo - kaže nam Ambruš.

Objašnjava da je ovaj deo topografski vrlo specifičan jer je leva obala poprilično strma, dok je desna potpuno ravničarska sa malo denivelacija.

- Naše rešenje se upravo ogleda prema tim specifičnostima za koje smo dali smernice. Takođe, kroz analitiku koju smo sproveli pokušali smo da vidimo da li tamo postoji materijalna baština koja se može primeniti u potpuno novim uslovima pri našem idejnom rešenju.

Prema idejnom rješenju "Riječni kvart" predviđena je izgradnja stambenih objekata bruto površine oko 86.000 kvadrata, dok bi bruto površina poslovno-turističko-rekreacijskih objekata bila oko 274.000 m2.

- Saobraćajna povezanost novoplaniranih sadržaja oslanja se na magistralni put M17, lokalnu cestu na levoj obali reke, te železničku prugu Sarajevo-Šamac. Poslovno-turističko-rekreacioni sadržaji pozicionirani na desnoj obali imaju dva prilaza na magistralni put M17, a rotor na jugoistočnom dijelu M17 omogućuje neposredno uključivanje na Koridor 5C, te zahvaljujući mostu koji je u izgradnji, naseljima na levoj obali. Stambeni sadržaji na lijevoj obali uključuju se na lokalnu cestu zahvaljujući planiranom podvožnjaku ispod železničke pruge.

Saobraćaj u mirovanju, kaže Ambruš, rešava se u podzemnim etažama planiranih fizičkih struktura te na delu područja zaštitnog zelenila uz komunikacije unutar zone.

- Blizina železničke pruge pruža mogućnost da gradska železnica podigne kvalitet javnog gradskog prevoza. Pešačke komunikacije koje u delu trase u skladu sa posebnim propisima mogu poslužiti kao kolno-pešačke omogućuju povezivanje svih sadržaja zone. Poseban naglasak je na šetnicama duž obe obale reke. Jedan od dva pešačka mosta prilagođen je i biciklističkom saobraćaju.

Ambruš kaže da je želja Grada Zenice da se poslovno-turističko-rekreaciona zona afirmiše kao generator razvoja čiji će opseg delatnosti i kapaciteta privući veliki broj privrednih i poslovnih subjekata te proporcionalno i broj posetilaca i zaposlenih.

- Položaj obuhvata udaljen je od centra grada svega 5 km. Obuhvat je trenutno prema načinu korišćenja poljoprivredno zemljište, uglavnom livada i oranica.

Dio infrastrukture u ovom delu je započet, a to je pristupni spoj kod naplatnih kućica na Koridoru 5C, kaže Ambruš. Dodaje da je to spoj između leve i desne obale koji nije ograničenje, već infrastrukturni objekt, odnosno nadvožnjak za koji smatra da pokazuje način i želju da se u tom prostoru zaista kroz vreme nešto i oformi.

Napominjemo da predstavljenom konkursnom radu, s obzirom na to da ukupno ostvareni zbir procentualno izraženih bodova, pilikom vrednovanja radova po svakom od kriterijuma utvrđenih projektnim zadatkom, nije mogla biti dodjeljena nagrada.

Slobodana Šubara

Fotogalerija
Idejno rješenje Riječni kvart Zenica jug

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.