Izvor: Beta | Ponedeljak, 18.11.2019.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Putevi Srbije pripremaju skupu i složenu sanaciju klizišta na putu Beograd-Obrenovac

Ilustracija (Foto: By springtime78 / shutterstock.com)
Javno preduzeće Putevi Srbije saopštilo je da je započelo izradu nove projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju klizišta kod Umke i u Dubokom na putu Beograd-Obrenovac.

Zasad nema nagoveštaja da li će se taj put izmestiti ili će biti proširen zbog preopterećenja saobraćajem.

- Kompletna sanacija klizišta Umka i Duboko je veoma obiman i složen posao, ne samo zbog strukture klizišta i terena, već i jer je taj put saobraćajno veoma opterećen - rekli su agenciji Beta u tom preduzeću.

Saobraćaj dodatno koče česte popravke zbog klizišta na kojem je taj put koji ima samo dve kolovozne trake, a zastoji su skoro svakodnevni od kada je povezan s novim auto-putem Obrenovac-Čačak "Miloš Veliki".

Hiljadama đaka i zaposlenih koji iz Obrenovca i okoline svakodnevno putuju za Beograd, udvostručilo se vreme putovanja zbog kilometarskih kolona.

Da bi izbegli gužvu, ček i međugradski "ekspres autobusi" od puštanja u saobraćaj "Miloša Velikog" zaobilaze put Beograd-Umka i voze starim obrenovačkim drumom pored obale Save, s kojeg je saobraćaj "pobegao" decenijama ranije, kada je izgrađen deo "brzog put" od Beograda do Umke.

U Putevima Srbije su istakli da je za sanaciju puta kod Umke i Dubokog "potrebno, pre svega, obezbediti značajna finansijska sredstva i izraditi svu neophodnu projektno-tehničku dokumentaciju".

Zato se, kako su naveli, radi sigurnosti i bezbednosti učesnika u saobraćaju, shodno godišnjim sredstvima, redovno plaća sanacija klizišta.

- Praktično, na klizištu se izvode radovi svaka dva do tri meseca, shodno građevinskoj sezoni - kažu u tom preduzeću.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije očekuju da će se put Obrenovac - Umka rastereti kada se završi deonica auto-puta od Obrenovca do Surčina koja će deo sobraćaja s auto-puta "Miloš Veliki" "odvući" ka "Koridoru 10", te vozila više neće nužno ići samo ka Beogradu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.