NavMenu

Fond za nauku Republike Srbije do kraja novembra raspisaće još dva programa - Budžet veći od 3 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.11.2019. 11:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)Ilustracija
Fond za nauku Republike Srbije do kraja novembra planira raspisivanje Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom i Programa za razvoj projekata u oblasti veštačke inteligencije.

Na Program za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS), koji je raspisan u junu ove godine, prijavilo se preko 550 naučnih timova. Trenutno je u toku prvi stepen evaluacije, a potom sledi drugi stepen, koji između ostalog podrazumeva i predstavljanje projekata pred Programskim odborom.

- Inicijalno je planirano da se za ovaj program izdvoji 6 mil EUR, do 200.000 EUR po projektu. Zbog velikog interesovanja Vlada Republike Srbije razmatra povećanje, kako bi se obuhvatio veći broj projekata - navodi se u saopštenju Fonda.

Nova prilika za istraživače u Srbiji je i raspisivanje Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom, koji će omogućiti naučno-istraživačkim organizacijama razvoj saradnje sa srpskom dijasporom i unapređenje kapaciteta kroz kratkotrajne posete istraživača iz Srbije stručnjacima iz dijaspore i podršku zajedničkim aktivnostima.

Program će se realizovati u formi vaučera u vrednosti do 10.000 EUR, za jednogodišnji period trajanja projekta. Poziv se otvara krajem novembra i trajaće do utroška sredstava. Za novac mogu da konkurišu istraživači zaposleni u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama, samostalno ili u timu. Budžet ovog Programa iznosi 800.000 EUR.

Drugi program, koji će takođe biti otvoren do kraja novembra, ima za cilj podršku razvoju naučnoistraživačkog rada iz oblasti veštačke inteligencije.


Kako se navodi u saopštenju, veštačka inteligencija je oblast koja će u narednim godinama u celom svetu doneti krupne promene u svakodnevnom životu, radu i poslovanju. Iz ovog razloga Vlada Republike Srbije je počela i sa izradom Strategije za razvoj veštačke inteligencije, a Fond za nauku će do kraja novembra raspisati poseban Program za razvoj projekata iz veštačke inteligencije, čiji je ukupan budžet 2,4 mil EUR. Maksimalan budžet za finansiranje jednog Projekta je 200.000 EUR, a projekati traju do dve godine.

Podsetimo, Fond za nauku Republike Srbije je osnovan u martu 2019. godine kao državna organizacija koja pruža podršku naučno istraživačkoj delatnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.