NavMenu

Crna Gora za potrebe vojske nabavlja helikoptere Bell 505

Izvor: Tangosix Nedelja, 17.11.2019. 20:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ilfaber/shutterstock.com)Ilustracija
Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore moglo bi u narednom periodu da dobije lake višenamenske helikoptere Bell 505 Jet Ranger X, potvrđeno je za Tango Six iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Nameru Ministarstva da nabavi 4 takve letelice za potrebe vojske, otkrio je ministar odbrane Predrag Bošković pre 10 dana prilikom posete članova Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore ministarstvu odbrane.

Helikopter Bell 505 je, kao mogući naslednik vojnih crnogorskjih Gazela, prikazan 8. aprila ove godine na vojnom aerodromu Knjaz Danilo u Golubovcima kada je u organizaciji Ministarstva odbrane Crne Gore, kompanije Bell Helicopter za Evropu i Ambasade Kanade, održan Dan demonstracije helikoptera kompanije Bell Helicopter Textron.

Događaju je prisustvovao ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković koji je tada naglasio da su helikopteri Gazela Vojske Crne Gore stariji od 30 godina, da Ministarstvo odbrane razmišlja da ih u narednih 5 godina zameni helikopterima sličnih karakteristika i da je jedan od takvih svakako i Bell 505.

Crna Gora bi nabavkom Bell 505 postala prvi vojni korisnik ovog tipa helikoptera koji je prvi put prikazan kao Bell SLS (Short Light Single) na izložbi naoružanja u Buržeu 2013. godine a prvi let obavljen je 10. novembra 2014. godine. Serijska proizvodnja započeta je 2016, do avgusta ove godine isporučeno je tačno 200 helikoptera a procenjuje se da mu je nabavna cena oko 1,07 mil USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.