Izvor: eKapija | Nedelja, 17.11.2019.| 16:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za izgradnju kanalizacione mreže u Beogradu potrebno 1,4 mlrd EUR

Ilustracija (Foto: sima/shutterstock.com)
Izgradnja kišne i fekalne kanalizacije u naslju Kijevo Kneževac u opštini Rakovica biće završena uskoro. Naime, za 15 dana biće završena kanalizacija u ulici Mome Stanojlovića, dok će za mesec dana biti gotovi radovi u Ulici 17. oktobra.

Ovo je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić prilikom obilaska radova, ističući da je za ove radove Grad Beograd izdvojio 34,5 miliona dinara.

– Jedan deo naselja ima kanalizaciju, dok neke ulice nemaju i kada završimo ovaj deo i priključimo domaćinstva zatvorićemo septičke jame. Ostalo je 30 metara da se završi u ulici Mome Stanojlović i to će biti gotovo za 15 dana, dok će u 17. oktobra radovi biti završeni za mesec dana, što je mesec dana pre roka - istakao je Vesić, prenosi Beoinfo.

Govoreći o izgradnji kanalizacone mreže po čitavom Beogradu, Vesić je naglasio da je za izgradnju potrebno 1,4 mlrd EUR.

- Počinjemo prvu fazu izgradnje prve fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu u iznosu od 285 mil EUR. Pored toga, parcijalno gradimo kanalizaciju u naseljima kao što je Kijevo Kneževac i u mnogim drugim. Uzeli smo kredit od 35 mil EUR od Evropske investicione banke i dodaćemo naših 13 mil EUR za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava. Potrebno nam je još 500 mil EUR da završimo izgradnju prve fabrike za preradu otpadnih voda koja će raditi za milion i po ljudi - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima potrebno je izgraditi još četiri manje ovakve fabrike, a nedostaje skoro milijardu evra da se završi cela kanalizacija u čitavom Beogradu. Kako je istakao, Grad se dogovorio sa Republikom da pomogne u finansiranju izgradnje kanalizacione mreže, sa ciljem "da u narednih 10 godina nijedna kuća u Beogradu ne bude bez kanalizacije".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.