NavMenu

U Beogradu omogućena sanacija zgrada sredstvima iz budžeta - Opštine raspisuju konkurs, skupštine stanara pripremaju dokumentaciju

Izvor: Novosti Nedelja, 17.11.2019. 13:23
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Na osnovu odluke, koju je gradska skupština usvojila na poslednjoj sednici, omogućeno je da se ubuduće sredstvima iz budžeta maksimalno do 90% finansira investiciono održavanje zgrada. Odluka o bespovratnom sufinansiranju vrlo je precizna u smislu kako se konkuriše, a opštine će doneti pravilnike u skladu sa njom, izjavio je za RTS pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

- Gradske opštine će obezbeđivati do 90 odsto sredstava, a skupština stanara, odnosno stambena zajednica deset odsto - precizirao je Mladenović.

Kad je reč o vrsti radova na zgradama, Mladenović je dodao da nije samo estetski momenat bitan, već i bezbednost i energetska efikasnost stambenih objekata. On je napomenuo i da nije reč o redovnom održavanju, već o investicionim ulaganjima koja će unaprediti svojstva zgrada. Ideja je da se u opštinskim budžetima obezbedi potreban novac.

Kako je Mladenović precizirao, u odnosu na izmene Statuta Grada Beograda određena finansijska sredstva su sada ostala opštinama i one više ne moraju da finansiraju neke poslove koje su dosada finansirale. Na taj način određena sredstva moći će da preraspodele za investiciono održavanje zgrada.

- Prema odluci koju je gradska skupština usvojila, opštine će raspisati konkurse za određene blokove dok skupštine stanara treba da pripreme tehničku dokumentaciju i sve ono što konkurs bude predviđao. Gradske opštine će proceniti da li će to biti samo fasade ili i neka druga investiciona održavanja. Naša je sugestija da skupštine stanara počnu da pripremaju svoju tehničku dokumentaciju i da ukazuju opštinama da postoji interesovanje da bi oni za te blokovske celine i raspisali konkurse i da na taj način što pre uđemo u realizaciju - rekao je Mladenović.

On je dodao da su odlukom utvrđeni kriterijumi koji donose bodove, stepen oštećenja zgrade, da li se obnovom zadovoljava javni interes, da li je zgrada pod zaštitom države, koliko je učešće stanara.

- Najvažnije je da je ubuduće moguće finansirati sanaciju zgrade sredstvima iz budžeta, a efekti će zavisiti od zainteresovanosti građana, ali i od spremnosti opština da za ove namene obezbede sredstva - poručio je Mladenović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.