Izvor: Tanjug | Nedelja, 17.11.2019.| 21:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Raste interesovanje za ulaganje u rudarski sektor - Tokom 2018. u istraživanja investirano 100 mil USD

Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
Ukupan broj zaposlenih u rudarskom sektoru s trećim kvartalom 2019. je 26.076, a prosečna neto zarada u rudarskoj industriji u prvih osam meseci ove godine iznosila je 87.000 dinara, a bruto 120.900 dinara, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu energetike Stevica Deđanski.

Deđanski je, povodom tri decenije od najveće kolektivne rudarske nesreće u Aleksinačkim rudnicima, kada je poginulo 90 rudara, rekao da tamo još nije počeo proces eksploatacije.

- Na ovom mestu danas se rade geološka istraživanja radi sprovođenja analize mogućnosti potencijalne eksploatacije. Tako je više nego preuranjeno dati čak i procene o stanju i potencijalnim mogućnostima - kazao je Deđanski za Politiku.

Deđanski je napomenuo da se interesovanje za rudarski posao ne smanjuje, nego je i veće.

Trenutno u okviru EPS-a i JP Resavica ima 13.635 zaposlenih u procesu eksploatacije uglja, rekao je Deđanski. Ukupan broj zaposlenih u okviru rudarskih basena Kolubara, Kostolac, i devet rudnika u Resavici, iznosi 16.500, dodao je on.

Deđanski je istakao da je veliko interesovanje za otvaranje novih rudnika od strane opština gde se obavljaju istražne radnje.

- Otvaranje rudnika znači novi život za region. Tu dolazi do novih zapošljavanja, do plata koje su veće od proseka, do ubiranja rudne rente i novac se koristi za popravljanje infrastrukture u lokalnim samoupravama - napomenuo je Deđanski.

Prema njegovim rečima, nivo investicija u eksploataciji mineralnih sirovina je u konstantnom porasu.

- Samo u 2018. imamo 100 mil USD realizovanih investicija u istraživanja, a u periodu pre toga bile su 25 mil USD - naveo je Deđanski.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.