Izvor: N1 | Subota, 16.11.2019.| 15:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ispunjenje preporuka iz Bele knjige privlači nova ulaganja - Investitori ne dolaze u Srbiju samo zbog subvencija

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Goran Pekez, član upravnog odbora Saveta stranih investitora, ocenio je gostujući na televiziji N1 da Bela knjiga 2019. koja sadrži preporuke stranih investitora, pokazuje napredak državne administracije koja je mnoge stvari rešila, i sada kao produkt toga, naša država ima veći priliv novca u budžetu.

On ističe da postoji evidentan napredak koji će imati za cilj nastavak ulaganja stranih investitora u našu privredu.

- Primetili smo da je napredak evidentan i postoji prostor za dalje poboljšanje. Pogotovo u odnosu na prethodne godine u kojima smo radili Belu knjigu i merili procenat učinka. Mi smo dali 270 preporuka godišnje za unapređenje poslovne sredine. Od toga 41% ima napretka, i naše preporuke su prihvaćene na ovaj, ili onaj način. Imali smo poboljšanje od 7% u odnosu na prošlu godinu. To znači da smo imali kvalitetniju i bolju saradnju sa državom u primeni tih preporuka, i pretvaranje u zakonodavne promene, kao i poboljšanje primene zakona - kaže Pekez.

Odgovarajući na pitanje da li su to suštinske promene, on kaže da ni u jednoj zemlji u regionu se nisu dešavale revolucije sa promenama poslovnog okruženja, već evolucije, i "one su trend".

- Mi vidimo da je trend pozitivan. I naš je interes da kažemo, da trebamo nastaviti dalje. Trend je dobar i trebamo ići u nova poboljšanja. Ono što je jako bitno su sfere u kojima su se desile te promene - kaže Pekez.

Prema Beloj knjizi, najviše su ispunjene preporuke stranih investitora kod Zakona o javnom beležništvu, u industrijama duvana, nafte i gasa.

- Što se tiče tih industrija tu je najvažnija stabilnost okruženja i borba protiv sive ekonomije koja je bila akutni problem. Zahvaljujući odlučnim koracima Vlade Srbije je suzbijena na mnogo manji nivo nego što je pre bilo. U velikoj meri stabilnost budžeta i budžetskih prihoda je zbog toga što je borba protiv sive ekonomije daje konkretne rezultate i donosi porez. Što se tiče zakona o javnom beležništvu, tu smo primetili neka poboljšanja koja su stupila na snagu odmah, a neka tek trebaju da stupe - objašnjava Pekez i dodaje da sve ovo njima kao investitorima daje sigurnost da nastave sa ulaganjima.

Govoreći o razlozima zbog kojih strani investitori dolaze u Srbiju, on ističe da to nisu državne subvencije, kao što je to opšteprihvaćeno mišljenje u javnosti, već "strateške odluke koje su vezane za evropske operacije stranih investitora".

- Mnogi naši članovi nemaju ekskluzivne operacije samo za Balkan, i samo za Srbiju. Mi smo svi deo nekih evropskih operacija gde se Balkan kao jedno evropsko ostrvo u Evropskoj uniji uklapa i ekonomski i geografsko - kaže Pekez i ističe da je "trošak radne snage", glavni razlog odabira Srbije kao mesta za investiciju.

- Međutim, to nije jedini razlog. drugi razlog je mogućnost da pronađete visokokvalifikovanu radnu snagu koju možete da zaposlite i organizujete jedan dobar istraživački centar u Srbiji. Sa druge strane, tu je i blizina drugih proizvodnih centara koje naše kompanije imaju - kaže Pekez.

Na komentar da su subvencije Vlade Srbije bile veoma velike u jednom periodu, kao i da je vlada i dalje veoma zainteresovana da nastavi sa njima pojedinim velikim proizvođačima, Pekez odgovara da to nije pitanje za investitore, već "regionalne konkurencije".

On ističe da su propisi koji su vezani za radno pravne procese veoma kompleksni u našoj zemlji i da ih treba što pre osavremeniti i pojednostaviti.

- Pored radno pravnih propisa, neophodna je i digitalizacija, koja će pomoći u svakoj sferi. Da se smanje troškovi, pre svega - kaže on.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.