Izvor: eKapija | Petak, 15.11.2019.| 17:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Digitalizacija pitanje opstanka za 93% malih i srednjih preduzeća

Radionica za mala i srednja preduzeća
Više od 93% vlasnika malih i srednjih preduzeća u Srbiji smatra da je neophodno da digitalizuju svoje poslovanje kako bi opstali na tržištu. Pored toga, 64% njih uspeva da isprati važne tehnološke promene, što su pokazali rezultati upitnika koji su uključili odgovore gotovo 80 privrednika iz pet gradova u Srbiji - Valjeva, Kraljeva, Kruševca, Sombora i Užica.

Ova anketa sprovedenaje na besplatnim radionicama "Kako podržati mala i srednja preduzeća u 21. veku", koje su Privredna komora Srbija u saradnji sa Regionalnim Privrednim komorama i kompanija Vip mobile organizovale sa ciljem da otkriju najveće izazove sa kojima se lokalni privrednici suočavaju u radu, a zatim im ponude digitalizaciju poslovnih procesa kao rešenje, navodi se u saopštenju.

Iako je 65% vlasnika biznisa istaklo da efikasno upravlja vremenom, ispostavilo se da 98% njih u svojoj firmi obavlja više različitih poslova, što navode kao veliki problem. Takođe, 85% privrednika bori se da zaposli i zadrži odgovarajuće kadrove.

Iako umrežavanje smatraju izuzetno važnim, više od 97% anketiranih istaklo je da zbog nedostatka vremena i sredstava nova poslovna partnerstva i dalje sklapa najviše na događajima u lokalnoj zajednici, zbog čega ne mogu da prošire krug saradnika onoliko koliko bi želeli.

Učesnicima ankete predočeni su koraci koji vode do efikasne digitalizacije poslovanja, kao i Naša mreža, potpuno besplatan alat koji im može pomoći u ovom procesu. Ovu biznis aplikaciju, koja je dostupna na Apple i Play Store-u, Vip mobile je lansirao sa ciljem da malim i srednjim preduzećima obezbedi ažurne informacije, dokumenta, prostor za umrežavanje i neophodnu podršku u svakodnevnom poslovanju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.