Izvor: Tanjug | Petak, 15.11.2019.| 17:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pušten u rad podmorski elektroenergetski kabal između Italije i Crne Gore

Puštanje kabla u rad (Foto: YouTube)
Podmorski elektroenergetski kabl između Crne Gore i Italije svečano je pušten u rad u petak, 15 novembra.

Ukupna dužina kabla između Peskare i Tivta iznosi 455 kilometara, dok dužina podmorskog dela iznosi 433 kilometra.

Investicija je vredna oko milijardu evra, a za izgradnju je bila zadužena italijanska kompanija Terna u partnerstvu s Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES).

Kabal su simbolično, istovremenim pritiskanjem dugmeta u rad pustili predsednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Serđo Matarela, svaki sa svoje strane Jadrana.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je, na ceremoniji puštanja u rad interkonekcije u Konvertorskoj stanici u Lastvi Grbaljskoj, da je ovaj projekat od izuzetnog strateškog značaja za region Zapadnog Balkana, a naročito za Crnu Goru, jer je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom, prenela je Hina.

- Projekat predstavlja ne samo čvrstu vezu između Italije i Crne Gore, već model daljnje integracije evropskog kontinenta. Ovo je konkretan primer evropskih integracija, primer šta zemlje EU mogu dati Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana, ali i obrnuto, šta zemlje zapadnog Balkana mogu dati EU. To je primer saradnje, zajedničkog ulaganja i brige o zajedničkoj budućnosti - kazao je Đukanović, istakavši da je izgradnja pomorskog kabla između Crne Gore i Italije jedan od "mega razvojnih projekata koji crnogorsku ekonomiju menja zauvek i nabolje".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.