Izvor: eKapija | Petak, 15.11.2019.| 17:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija Qantas uspešno obavila najduži neprekidan let u istoriji

Ilustracija
Australijska vazduhoplovna kompanija Qantas uspešno je obavila najduži neprekidni komercijalni let u istoriji, prevalivši 17.800 kilometara od Londona do Sidneja za 19 sati i 19 minuta.

Avion na probnom letu London-Sidnej, Boing 787 Drimlajner, prevozio je 50 putnika i preostalo mu je goriva za otprilike još sat vremena i 45 minuta leta, kada se prizemljio na aerodromu u najvećem gradu u Australiji, izveštava Rojters.

Sa londonskog aerodroma Heathrow (Hitrou) avion je poleteo u četvrtak ujutro u 6 časova. Na ovom senzacionalnom letu putnici su imali priliku da dožive dva izlaska sunca.

Ovo je drugi put u istoriji da je Qantas putničkim avionom na neprekidnom letu prevalio razdaljinu London-Sidnej, budući da je 1989. godine Boingom 747-400 preleteo put između dva grada za više od 20 sati.

Qantas je počeo da leti između Londona i Sidneja 1947. godine, i tada je bilo potrebno pet dana za taj put koji je uključivao šest usputnih sletanja.

Prošle godine, australijski avio-prevoznik je pokrenuo liniju Pert-London, jedini direktan let između Australije i Evrope, za koji je potrebno 17 sati leta, a prošlog meseca je uspešno obavio još jedan od najdužih neprekidnih komercijalnih letova na liniji Njujork-Sidnej, gde je razdaljinu od 16.200 kilometara prešao za 19 sati i 16 minuta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.