NavMenu

Predstavljena zbirka pravila o trgovinskim ugovorima "Incoterms 2020"

Izvor: Tanjug Petak, 15.11.2019. 16:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Zbirka pravila i preporuka kako se sastavljaju ugovori unutrašnje i spoljašne trgovine i koje sve elemente moraju da sadrže, predstavljeni su danas u revidiranom izdanju priručnika "Incoterms 2020" u Privrednoj komori Srbije.

- Incoterms 2020 su najnovija pravila Međunarodne trgovinske komore (ICC) za korišćenje termina u unutrašnjoj i međunarodnoj trgovini. U pitanju su preporuke, a ne striktna pravila, kako se sastavljaju ugovori - rekla je direktorka Sektora za MEO Jelena Jovanović.

Incoterms pravila postoje još od 1936. godine i revidiraju se na 10 godina u skladu sa novim tendencijama u međunarodnoj trgovini i predstavljaju deo priznatog kanona kojim se definišu obaveze kupaca i prodavaca.

- Još tada je shvaćeno da je preduzećima koje se bave unutrašnjom i spoljnom trgovinom neophodna pomoć u sastavljanju kupoporodajnih ugovora i tada su napravljena pravila koja su sažeta u Incoterms priručniku - dodaje Jovanović.

Ona napominje da se kompanije uglavnom javljaju kada nastanu problemi, ali da se tada ne može ništa učiniti, jer ugovor već potpisan.

- Zato će Nacionalni odbor Međunarodne trgovinske komore Srbije (ICC Serbia) organizovati seriju seminara na temu Incoterms 2020 pravila, na kojima će preduzetnicima biti detaljno objašnjeno o čemu sve treba da vode računa prilikom potpisivanja ugovora - kaže Jovanović.

Preduzetnici na seminarima će imati prilike i da čuju koje su preporuke svetskih institucija i o čemu sve treba voditi računa kada nastanu problemi i koje su sve nadležne institucije za rešavanje.

Novo izdanje priručnika stupa na snagu od 1. januara 2020. godine i novina između prethodnog jesu termini novih tehnologija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.