Izvor: eKapija | Petak, 15.11.2019.| 14:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Detalji poslovanja Kraša - I braća Pivac i Šaranović misle da mogu bolje

Ilustracija
Ilustracija (Foto: seyephoto/shutterstock.com )
Nakon višemesečnih berzanskih previranja i nadmetanja zainteresovanih kupaca, pitanje stvarne vrednosti vodeće hrvatske konditorske kompanije Kraš sve je zamršenije. Najveći pojedinačni deoničar Kraša i jedan od kandidata za preuzimanje, Mesna industrija braće Pivac, ponudila je 430 kuna (oko 60 EUR) po deonici.

Za ponudu braće Pivac Uprava Kraša kazala je da je smatra preniskom. S druge strane, Kappa Star grupa srpskog preduzetnika Nebojše Šaranovića za deonicu Kraša spremna je da da 1.050 kuna (oko 141 EUR), gotovo dva i po puta više – ali, pojedinačni deoničari, većinom zaposleni Kraša, zasad se ne odlučuju za Kappu.

Osetna razlika u ponudama ukazuje na različite startne pozicije dva pretendenta, a verovatno i procene mogućih sinergija i budućeg poslovanja, prenosi portal Telegram.hr.

Prihodi Kraša stabilni tokom godina

Poslednjih nekoliko godina poslovanje Kraša je stabilno, sa milijardu i 32 miliona kuna u 2017. godini (oko 147 mil EUR) konsolidirani prihodi lani su neznatno pali, na milijardu i 22 miliona (oko 145,7 mil EUR). Pre deset godina Kraš je prihodovao milijardu i 52 miliona kuna (oko 150 mil EUR), a pad od tada iznosi 2,8%. U tom periodu svetska konditorska industrija ostvarivala je prosečni godišnji rast od oko 2%.

Profitne marže Kraša nešto su problematičnije. Iako je prošlogodišnji rezultat bio 66% veći nego godinu ranije, on je još ispod proseka sličnih kompanija u regiji. U 2018. godini neto dobit iznosila je 50 miliona kuna, odnosno 4,8%, što je istaknuto povećanje prema prethodnim godinama, kada se kretala oko 2% (najgore je bilo 2015, kad je iznosila 1,3%).

U ovim rezultatima verovatno se nalazi razlog visoke ponude Kappa Star grupe. Njihova kompanija Jaffa iz Crvenke prošle je godine prihodovala 342 miliona kuna (oko 49.000 EUR), uz profitnu maržu od 10%. Godinu dana ranije, uz dva i po puta manje prihode, Jaffa je ostvarivala višu profitnu maržu i veću apsolutnu dobit od Kraša.

Slično je s ostalim proizvođačima slatkiša i čokolada u regionu. Kompanija Bambi, u vlasništvu Coca-Cole HBC-a, poslednje dve godine ostvarivala je profitnu maržu od 17 i 18%. Beogradski Štark, proizvođač slatkiša i čokolada u vlasništvu Atlanticove Droge Kolinske, prošle godine imao je profitnu maržu gotovo dvostruko veću od Kraševe, 9,2%.

Zvečevo je prošle godine ostvarilo profitnu maržu od 5%, a lošiji od Kraša u krajnjem rezultatu bio je osječki Kandit, s maržom manjom od 1%. Kandit, međutim, ima višu EBITDA maržu – operativna dobit, pre obračuna kamata, poreza i amortizacije – 12,1% prema Kraševih 11,4%.

Kappa i Pivac misle da Kraš mora da posluje bolje

EBITDA je inače metrika kroz koju se najčešće računa vrednost neke kompanije, posebno onih koje nisu na berzi, s obzirom na to da najbliže održava višak stvoren kroz poslovanje. Sa 23% EBITDA marže u 2018, Zvečevo je bilo dvostruko bolje od Kraša, Bambi gotovo trostruko, a bolje od Kraša stoje i ostale konditorske kompanije iz regije poput Štarka, Jaffe i Pionira.

Za pretpostaviti je da predstavnici Kappa grupe smatraju kako mogu značajno da potimizuju poslovanje Kraša, odnosno postizati iste profitne marže kao u svojim kompanijama koje deluju u konditorskom sektoru. Ako je njihova procena barem donekle tačna – a rezultati kompanija u regionu daju im za pravo – dva i po puta viša cena po deonici više ne zvuči toliko nerazumno.

Mesna industrija braće Pivac, najveći deoničar Kraša, takođe smatra da se poslovanje može unaprediti. U obrazloženju uz javnu ponudu naveli su:

- Kraš ima snažan potencijal da, uz dalja ulaganja, postigne znatno bolje poslovne rezultate i zadrži i dodatno ojača svoj položaj na domaćem, regionalnom i svetskom tržištu.

Uprava Kraša hvali moguću sinergiju sa braćom Pivac

Uz to, verovatno računaju na određenu naklonost deoničara iz redova zaposelnih. Iako su njihovu ponudu od 430 kuna (oko 60 EUR) ocenili preniskom, menadžment Kraša pozitivno se izjasnio po pitanju moguće sinergije s braćom Pivac.

- Njihovi strateški planovi kompatibilni su s dugoročnim i kratkoročnim planovima Kraša - kažu u dokumentu o javnoj ponudi.

Prema svemu sudeći, ni rukovodstvo Kraša nije sigurno u cenu koju mogu postići. Tokom poslednje dokapitalizacije pre manje od godinu dana, kada je emitovano 125 hiljada novih deonica, cenu su postavili na 400 kuna (oko 57 EUR), a većinu izdanja upisala su upravo braća Pivac, 94% novih deonica, čime su svoj udeo povećali sa 25 na 30,7%. Danas za 430 kuna kažu da je prenisko u odnosu na prosečnu cenu donice na berzi od 427 kuna.

Pre nekoliko dana hrvatski i srpski mediji objavili su da je Kappa Star grupa došla do više od 25% deonica Kraša, za što je uložila oko 400 miliona kuna (oko 57 mil EUR). Prelazak granice od 25% u preduzeću izlistanom na berzi inače bi značio da Kappa po zakonu mora objaviti ponudu za preuzimanje – no, kako braća Pivac imaju više deonica od njih, zakon ih oslobađa te obveze.

Ko će na kraju uzeti kontrolni paket Kraša? Ponuda braće Pivac važeća je do kraja ovog meseca, nakon čega će biti jasnije koliko će se malih deoničara odlučiti za njih. Dokle god ima manji postotak udela od njih, Kappa grupa nije dužna formalno da objavi svoju ponudu, a još krajem septembra rekli su kako to ne nameravaju da urade dok ih zakon na to ne obveže.

U međuvremenu su se u medijima pojavile spekulacije o mogućem insajderskom trgovanju deonicama; portal Index objavio je kako je zastupnica privrednog društva, Marica Vidaković kupovala deonice neposredno pre ponude braće Pivac. Srpski mediji nagađaju o mogućim netržišnim preprekama Kappinom ulasku u Kraš, a tportal prenosi nagađanja o mogućem dogovoru braće Pivac i Nebojše Šaranovića.

Čitavu situaciju komplikuju široka ovlašćenja Nadzornog odbora i Uprave. Kao što je pisao Jutarnji list, prema statutu iz 2003. godine, Uprava i Nadzorni odbor Kraša imaju pravo samostalno, bez skupštine, dodatno da dokapitalizizuju društvo i isključe pravo prvenstva određenih deoničara pri upisu deonica.

Na mogućnost da se takav instrument primeni kao zaštita od preuzimanja, vlasnik Kappa grupe Šaranović reagovao je oštro.

- Nejasno je zašto je Upravi dato tako široko ovlašćenje, bez ikakvih smernica o ceni deonica, pa čak i sa mogućnošću isključenja prava prvenstva samo nekim deoničarima - rekao je za Jutarnji.

- Očekujemo da Kappa Star Limited ima jednak tretman kao svi drugi deoničari Kraša. Verujemo da se ova odredba, odnosno ovlašćenje dato Upravi, neće zloupotrebiti time što bi bilo koji deoničar bio isključen iz prava prvenstva ili što bi nove deonice bile izdate po neprimereno niskoj ceni - izjavio je Šaranović.

Relevantni izveštaji o svetskoj konditorskoj industriji predviđaju dalji rast prihoda, uz prosečnu stopu rasta od 3% do 4% godišnje do 2025. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.