NavMenu

Nova digitalna platforma za podatke o lokacijama i mogućnostima za investiranje u 11 gradova i opština Srbije

Izvor: RTS Nedelja, 17.11.2019. 21:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Kako privući što više investitora i kako im što bolje predstaviti raspoložive kapacitete, problemi su sa kojima se suočavaju sve lokalne samouprave u Srbiji. Posao će olakšati novi informacioni sistem koji u 11 lokalnih samouprava u Srbiji izrađuju stručnjaci Republički geodetski zavod i Švedske uprave za kartografiju.

U Pirotu i Vranju već godinama uspešno posluju slobodne zone, koje nude brojne pogodnosti investitorima. U to su se uverili i predstavnici grčko-bugarske tekstilne firme, koji su u Pirotu zaposlili pedeset radnika.

- Dve godine smo u Pirotu i zadovoljni smo uslovima i radnicima. Planiramo proširenje proizvodnje. Za nas je povoljno što su carina i špedicija na jednom mestu, a prednost je i novi auto-put na Koridoru 10 - kaže Albena Nikolova, direktorka firme Malevos.

I Pirot i Vranje privukli su dosta investicija. Ali osim slobodnih zona, oba grada imaju još mnogo lokacija koje mogu da ponude investitorima. Problem su nerešeni imovinski odnosi i usitnjenost parcela.

- Nemamo dovoljno raspoloživih lokacija, a i one koje su u našoj evidenciji su neraščišćenog svojinskog statusa, jer je u pitanju svojina bivših društvenih firmi - ističe Marija Đošić, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (LER) u Pirotu.

Boban Stanković, koordinator Kancelarije za LER u Vranju kaže da su razmišljali o postojećim industrijskim kapacitetima u starim industrijskim zonama, onima koji su stali sa radom, da i njih prezentuju, tako da i to bude dostupno potencijalnim investitorima.


Zahvaljujući projektu Republičkog geodetskog zavoda i Vlade Švedske, u Srbiji će se formirati Nacionalni registar investicionih mapa koji bi trebalo da olakša posao potencijalnim investitorima.

- Cilj je da investitor na vrlo lak način može da dođe u komunikaciju sa lokalnom samoupravom i da pristupi toj lokaciji radi daljeg investiranja. Sa jedne strane se jača ukupno poslovanje Srbije, a sa druge privredni kapaciteti grada ili opštine - kaže Marina Jovanović Milenković iz Republičkog geodetskog zavoda.

Za početak, investitori će uz pomoć nove digitalne platforme moći da vide sve podatke o lokacijama i mogućnostima za investiranje u 11 gradova i opština Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.