Izvor: RTS | Nedelja, 17.11.2019.| 21:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova digitalna platforma za podatke o lokacijama i mogućnostima za investiranje u 11 gradova i opština Srbije

Ilustracija
Kako privući što više investitora i kako im što bolje predstaviti raspoložive kapacitete, problemi su sa kojima se suočavaju sve lokalne samouprave u Srbiji. Posao će olakšati novi informacioni sistem koji u 11 lokalnih samouprava u Srbiji izrađuju stručnjaci Republički geodetski zavod i Švedske uprave za kartografiju.

U Pirotu i Vranju već godinama uspešno posluju slobodne zone, koje nude brojne pogodnosti investitorima. U to su se uverili i predstavnici grčko-bugarske tekstilne firme, koji su u Pirotu zaposlili pedeset radnika.

- Dve godine smo u Pirotu i zadovoljni smo uslovima i radnicima. Planiramo proširenje proizvodnje. Za nas je povoljno što su carina i špedicija na jednom mestu, a prednost je i novi auto-put na Koridoru 10 - kaže Albena Nikolova, direktorka firme Malevos.

I Pirot i Vranje privukli su dosta investicija. Ali osim slobodnih zona, oba grada imaju još mnogo lokacija koje mogu da ponude investitorima. Problem su nerešeni imovinski odnosi i usitnjenost parcela.

- Nemamo dovoljno raspoloživih lokacija, a i one koje su u našoj evidenciji su neraščišćenog svojinskog statusa, jer je u pitanju svojina bivših društvenih firmi - ističe Marija Đošić, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (LER) u Pirotu.

Boban Stanković, koordinator Kancelarije za LER u Vranju kaže da su razmišljali o postojećim industrijskim kapacitetima u starim industrijskim zonama, onima koji su stali sa radom, da i njih prezentuju, tako da i to bude dostupno potencijalnim investitorima.

Zahvaljujući projektu Republičkog geodetskog zavoda i Vlade Švedske, u Srbiji će se formirati Nacionalni registar investicionih mapa koji bi trebalo da olakša posao potencijalnim investitorima.

- Cilj je da investitor na vrlo lak način može da dođe u komunikaciju sa lokalnom samoupravom i da pristupi toj lokaciji radi daljeg investiranja. Sa jedne strane se jača ukupno poslovanje Srbije, a sa druge privredni kapaciteti grada ili opštine - kaže Marina Jovanović Milenković iz Republičkog geodetskog zavoda.

Za početak, investitori će uz pomoć nove digitalne platforme moći da vide sve podatke o lokacijama i mogućnostima za investiranje u 11 gradova i opština Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.