NavMenu

Zatvaranje smetlišta u Stanjevinama do kraja 2019.

Izvor: Danas Petak, 15.11.2019. 11:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wiklander/shutterstock.com)Ilustracija
Projekat koji će faktički omogućiti zatvaranje smetlišta u Stanjevinama trebalo bi, prema ugovorenim obavezama, da bude gotov do kraja godine. Tim stručnjaka iz Novog Sada, koji uključuje i geologe, posetio je Prijepolje kako bi još jednom na licu mesta sagledao situaciju jer je reč o zahtevnom projektu, s obzirom na blizinu naselja, vodotoka i magistralnog puta. Cena ovog projekta je 3 miliona dinara, a sredstva su obezbedili Ministarstvo za ekologiju (2,4 miliona dinara) i opština Prijepolje, tako da će i završeni projekat odobriti upravo nadležno ministarstvo kako bi se mogli realizovati radovi na zatvaranju ovog smetlišta, odnosno nesanitarne deponije, kakvih u Srbiji ima na desetine.

Ono što je u ovom trenutku važno je da je opština Nova Varoš raspisala tender za izgradnju Transfer stanice kako je to i odlučeno na nivou države, a prema odluci kojom je striktno određena mreža sanitarnih deponija, odnosno odvoženje otpada iz pojedinih opština koje nemaju rešeno pitanje deponovanja smeća na adekvatan način, među kojima su i opštine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica. Izgradnja Transfer stanice, gde će se selektovati otpad iz spomenutih opština koštaće oko 27 miliona dinara.

Ono što je takođe veoma važno istaći je odluka da se nastavi sa izgradnjom Regionalnog centra za otpad Banjica u okviru kojeg će biti i transfer stanica. Ministarstvo za ekologiju je raspisalo tender za izradu novog projekta, a vrednost je 92 miliona dinara.

- Ovo je značajan iskorak u reševanju jednog od najvećih problema, kaže predsednik opštine Dragoljub Zindović, podsećajući da je Vlada Srbije preuzela sve ingerencije na rešavanju pitanja zatvaranja nesanitarnih deponija donevši odluku koja sadrži i raspored regionalnih deponija na nivou države.

Deponije u Srbiji

Procena je da se u Srbiji reciklira tek 5% smeća iz domaćinstava. Prema tom procentu, Srbija se nalazi na početku svake ekološke priče. Ako se sagleda realno stanje oko nas: divlje deponije, smetlišta, korita potoka, reka, bacanje smeća oko kontejnera, izbacivanje pepeljara iz automobila po trotoarima, sveopšti nedostatak ekološke kulture, onda, kažu stručnjaci, trebaće nam i više od 20 godina koliko je procenjeno da ekološki stignemo razvijenu Evropu.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u Srbiji komunalni otpad čini manje od jedne trećine ukupnog otpada. Kako je izračunato to je 300 kilograma po stanovniku godišnje. Odlaže se na sanitarne deponije ali i na smetlišta i divlje deponije. Javna komunalna preduzeća odlažu otpad na 123 deponije (smetlišta). Kako je saopšteno iz navedene Agencije, to su uglavnom deponije za koje je u skladu sa Strategijom o upravljanju otpadom predviđeno saniranje i zatvaranje jer većina ne zadovoljava ni minimum standarda. Ni ovaj podatak nije konačan jer 44 opštine nisu ni poslale podatke o broju smetlišta na njihovom području.

Da podsetimo, u Ministarstvu za zaštitu životne sredine održan je u martu sastanak sa predstavnicima opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica kako bi se definisali dalji koraci u rešavanju problema nesanitarnih deponija u ove četiri opštine. Opštini Prijepolje dodeljena su sredstva kako bi se pripremio projekat sanacije, remedijacije i zatvaranja Stanjevina, a odlučeno je da se paralelno radi i projekat za izgradnju Regionalne transfer stanice na lokaciji Banjica. Cilj je da se što pre i na što prihvatljiviji način otpad usmeri ka deponiji u Užicu, a prema odluci Vlade Srbije. Za sve to je predviđena ova godina. U Odluci o zajedničkom obezbeđivanju i sprovođenju upravljanja otpadom Vlade Srbije iz juna prošle godine stoji i da "sprovođenje ovih mera podrazumeva završetak radova na proširenju sanitarne deponije Duboko u Užicu što je i uslov za izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši". Rešavanje gorućeg problema prijepoljske opštine, opasno ruglo na ulasku u grad, od prošle godine pre svega zavisi od agilnosti nadležnog ministarstva i Vlade Srbije.

Akcionim planom sa sprovođenje programa Vlade Srbije utvrđen je prioritetni cilj u oblasti zaštite životne sredine a to je i smenjenje količine komunalnog otpada koji se odlaže na nesanitarne deponije, a projektovani procenat do kraja 2020. godine iznosi 28,5%. Zato je, kako je rečeno u ovom planu, potrebno u većoj meri iskoristiti već izgrađene kapacitete za sanitarno odlaganje komunalnog otpada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.