Izvor: eKapija | Petak, 15.11.2019.| 10:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Plan detaljne regulacije užičkog Starog grada nagrađen na najvećem skupu urbanista u regionu

(Foto: eKapija)
Za Plan detaljne regulacije "Stari grad" u Užicu, žiri i savet 28. Međunarodnog salona urbanizma u Nišu dodelili su drugu nagradu u kategoriji planovi detaljne regulacije.

Ova tradicionalna manifestacija koja se u Nišu održava svake druge godine predstavlja najveći skup urbanista u regionu na kome se prezentuju najznačajnija ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija, piše portal Užička republika press.

Mila Arsović, odgovorni urbanista ovog planskog dokumenta ističe izuzetno zalaganje svih članova tima dodajući da su ovom nagradom opravdali poverenje i lokalne samouprave koja im je poverila ovaj nimalo lak zadatak. Kao dodatu vrednost Plana detaljne regulacije "Stari grad" ona je naglasila učešće velikog broja sugrađana koji su davali predloge i sugestije za intervencije u prostoru kako bi on zadovoljio potrebe svih budućih korisnika.

Kako će izgledati Stari grad nakon restauracije možete pogledati OVDE.

Plan detaljne regulacije "Stari grad" predviđa nove kulturne i turističke potencijale pa će njegovom realizacijom ovaj lokalitet, ali i Staparska banja i neolitsko naselje, hidrocentrala "Pod gradom" i Đetinja postati izuzetno atraktivne destinacije za turiste, naglasio je Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj, dodajući da je u okviru ovog plana urađen i program uređenja građevinskog zemljišta.

On očekuje da bi za pet godina mogli da se realizuju svi projekti u okviru nagrađenog plana. - U toku je izrada projekata za most od zip lajna do Starog grada i most na Banjici - rekao je Maksimović podsećajući da se radi i na revitalizaciji samog Starog grada u skladu sa ugovorenim sredstvima uključujući i srednji grad.

Prema njegovim rečima, već za narednu godinu planirana je izrada projekta pešačkih staza, zatim projekat za dubrovački put i ostale saobraćajnice.

PDR Stari grad (Foto: Printskrin (Grad Užice))
- Jedan od velikih poslova koji stručne službe JP Užice razvoj očekuje u narednoj godini je izmena Generalnog urbanističkog plana koji će se praktično menjati na period od narednih 20 godina, najavio je Maksimović. Kroz taj dokument pokušaćemo da razvoj grada Užica u budućnosti predstavimo urbanistički i projektantski, od ulica, javnih površina, javnih objekata do mogućnost širenja naselja, kako bi se prostor prilagodio građanima i investitorima - rekao je on.

Park Stari grad, GUP-om grada Užica je opredeljen kao centralni gradski park, sa akcentom na srednjevekovno utvrđenje Užički grad i hidrocentralu kao nepokretna kulturna dobra od velikog značaja, ima izvanredan položaj, istakla je Ruža Penezić, koordinator za urbanizam JP Užice razvoj.

- Ponosna sam i što smo sa kolegama iz Kragujevca i Kraljeva učestvovali u izradi Strategije održivog urbanog razvoja Republike Srbije, koja posle Ustava i Prostornog plana predstavlja najvažniji dokument u Srbiji, a koja je na Salonu u Nišu dobila Gran pr - naglasila je ona.

Inače, Plan detaljne regulacije Stari grad u Užicu je rađen u okviru programa EU PRO koji je finansiran od strane Evropske unije a sprovodi ga kancelarija UNOPS-a u Republici Srbiji. Osim nagrađenog rada JP Užice razvoj je 28. Međunarodnom salonu urbanizma u Nišu učestvovalo i u kategoriji Urbanistički projekti i realizacije- Idejno rešenje parternog uređenja donje Staparske banje.

Treba istaći da su ove godine predstavljena su 154 rada iz Srbije, zemalja iz okruženja, ali i iz Afrike i Kine, a nagrade su dodeljivane u 12 kategorija. U kategoriji – planovi detaljne regulacije- za nagrade je konkurisalo 27 planskih dokumenata. Prva nagrada pripala je Urbanističkom zavodu Beograda, a treća JP Urbanizam Novi Sad.

Podsećamo, danas Užice razvoj, a do 2016. godine Direkcija za izgradnju, iako sa desetak zaposlenih u Odeljenju za urbanizam i razvoj, prepoznaje se po kvalitetnim planskim dokumentima za koje su višestruko nagrađivani, piše Užička republika press.

Za Prostorni plan Grada Užica – druga nagrada Salona urbanizma
Za Generalni urbanistički plan grada Užica do 2020.g – treća nagrada Salona urbanizma
Za Strategiju integralnog urbanog razvoja centralne gradske zone Užica – prva nagrada
Za Plan detaljne regulacije dela Omladinske ulice u Užicu – treća nagrada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.