NavMenu

Kolašin privlačan domaćim i stranim investitorima - Grade se fabrike, hoteli, turistički kompleksi...

Izvor: Portal Analitika Četvrtak, 14.11.2019. 15:21
Komentari
Podeli
Kolašin će u narednom periodu biti grad velikih investicija, a za njega su veoma zainteresovani strani investitori iz Turske, Rusije, Albanije, Zapadne Evrope, kao i investitori iz Crne Gore. Osim najava za izgradnju fabrike tekstila, gde zainteresovani investitor dolazi iz Turske, gradiće se i veliki broj hotela, od kojih je jedan na planini Bjelasici, kako bi skijaši direktno iz svojih soba izašli pravo na skijališta.

Takođe, u planu su i bojne investicije vezane za hidropotencijal, gde su već napravljeni značajni koraci, kada je reč o gradnji mini hidroelektrana. Takođe, značajan korak je i kompletiranje i opremanje Biznis zone u Bakoviću, istakao je Milosav Bato Bulatović, predsednik opštine Kolašin.

- Kao što znate na tom prostoru koji je i u prošlom veku bio industrijska zona, u prethodnom periodu su započele pripreme za otvaranje Biznis zone. Ono što nama predstoji jeste da uradimo saobraćajne komunikacije unutar Biznis zone, kao i da kompletiramo potrebnu infrastrukturu. Mi smo spremni da u razgovorima sa investitorima organizujemo sve podsticajne mere i da budemo pravi partneri u sklopu zakonskih mogućnosti koje imamo - rekao je Bulatović.

Kako je istakao, jedna tekstilna kompanija iz Turske je zainteresovana za izgradnju tekstilne fabrike u Kolašinu. U tim razgovorima je bilo reči o tome da opština Kolašin obezbedi radnu snagu, između 250 do 300 kandidatkinja iz Kolašina i eventualno susednih opština.

- Kandidatkinje za zaposlenje bi prošle dvomesečnu obuku, koja bi bila plaćena, nakon toga bi zasnovale radni odnos. Radi se o tekstilnoj proizvodnji za poznate svetske brendove, gde će zaposleni imati više nego solidne uslove rada i zarade. Sa pozicije lokalne uprave ćemo već početi pripreme za ta projekat i stupiti u kontakt sa partnerima iz Turske - kazao je Bulatović.

Kako je nagasio, za lokalnu upravu posebno su značajni investitori i investicije u turizmu.

- Kompanija West Point Sheraton, koja je vlasnik hotela Sheraton, u našem gradu je već počela sa izgradnjom hotela na lokaciji Jezerine. Radi se o prestižnom hotelu, koji će imati sve sadržaje hotela na planini za zimsku, ali i letnju turističku ponudu. Ova investicija je posebno značajna, jer se na ovaj način počinje sa izgradnjom hotelskih kapaciteta na planini Bjelasici. Dugo je na snazi bila varijanta da će hoteli na planini ugroziti smeštajne kapacitete u gradu, ali savremeni turistički principi ne priznaju tu vrstu podele i traže da gost "iz sobe" može da "sedne" na žičaru - objasnio je Bulatović.

Značajne investicije će biti, kako on naglašava, na Brezi gde se planira izgradnja turističkog kompleksa koji će povezati ponudu juga i severa Crne Gore. Glavni arhitekta je odobrio turistički projekat u Rijeci Mušovića, gde će se graditi hotel i 10 turističkih vila.


Takođe je odobrena gradnja hotela, adekvatnog centru grada, u Ulici Milutina Lakićevića koji će imati preko 20 soba, a imamo interesovanje za gradnju hotelskih kapaciteta, između Ulice palih partizanki i hotela Sheraton.

- Radi se o interesovanju investitora iz Rusije, Turske, Albanije, Zapadne Evrope. Naravno ima i investitora iz Crne Gore, a nas posebno čini zadovoljnim što ima investitora koji su vezani za Kolašin. Tako je preduzeće Haus majstor, čiji je vlasnik Zoran Popović, otvorilo hotel sa četiri zvezdice na Gornjem Pažanju. Kolašinac Vlado Bojić, koji živi i radi u Beogradu, je kupio od ruskih investitora tri poluzavršena objekta na Brezi, već je počeo sa završnim radovima na njima koji će rezultirati modernim smeštajnim kapacitetima i modernim restoranom. Takođe je u Mojkovačkoj ulici, u blizini centra grada, blizu otvaranje novog apartmanskog objekta - podsjetio je Bulatović.

Značajne su investicije u hidroenergiji, jer Kolašin obiluje tom vrstom prirodnog potencijala. Preduzeće BB solar iz Podgorice gradi mini hidro-elekranu Bistrica, a ono što je važno, po mišljenju Bulatovića, jeste da je ovaj investitor postigao dogovor sa meštanima o ulaganju u infrastrukturu i garantovao zaštitu vodotoka na tom području.

Takođe se gradi i mini hidro-elektrana na Paljevinskoj rijeci, iznad Rijeke Mušovića i mini hidro-elektrana na Bukovici u Trebaljevu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.