NavMenu

Li-Fi ostvaruje komunikaciju putem svetlosti - Na stručnom savetovanju Osvetljenje 2019 predstavljena inovativna rešenja

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.11.2019. 15:18
Komentari
Podeli
(Foto: Tanja Zoranović)
Na stručnom savetovanju "Osvetljenje 2019", održanom u Bajinoj Bašti, predstavljena su napredna inovativna rešenja u oblasti tehnike osvetljenja unutrašnjih i javnih površina. U okviru panel prezentacija predstavnci međunarodnih i domaćih kompanija - Ledvance, Fluoelektro, Buck, Elektrovat, Minel-Schreder i Signify - predstavili su svoje najnovije projekte.

- Srpsko društvo za osvetljenje, osnovano 1955. godine, okuplja stručnjake raznih profila koji se bave osvetljenjem i svetlosnom tehnikom, sa ciljem da pratimo najnovija tehnološka dostignuća i da konstantno radimo na njihovoj primeni u praksi – poručio je na otvaranju Osvetljenja 2019 mr Nebojša Radovanović, dugogodišnji predsednik ovog udruženja.

- Koncept "pametnog grada" predstavlja opšti trend i već izvesno vreme je imperativ u svetu i kod nas. Cilj razvoja "pametnog grada" je uspostavljanje ravnoteže između institucija, ljudi i tehnologje, pri čemu je opšti trend da se tehnološki zastarela oprema menja savremenom. Primena pametnih gradskih mreža postoji u svim oblastima od komunalnih usluga, saobraćaja, javnog osvetljenja do upravljanja otpadom. Ovaj koncept povezane infrastrukture podrazumeva interaktivnu i pouzdanu mrežu - istakla je Jelena Dinić Milovanović iz Javnog osvetljenja Beograd, u svom radu "Pametno javno osvetljenje gradova".

Ovaj koncept unapređuje nivo upotrebe savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija boljim korišćenjem resursa i smanjenom količinom neželjene emisije štetnih zračenja.

- Predviđa se da će globalne potrebe za raspoloživim resursom za prenos bežičnih podataka već iduće godine biti veći za 30% od sadašnjeg. Stoga, velike međunarodne kompanije razvijaju Li-Fi (Light Fidelity) tehnologiju, koja ostvaruje komunikaciju putem svetlosti. Li-Fi je jedan segment optičke bežične komunikacije. Ova tehnologija ostvaruje bežični prenos digitalnih informacija putem svetlosti i za sada tretira isključivo LED izvore osvetljenja – kazao je Andrej Đuretić, rukovodilac u kompaniji Minel-Schreder Beograd.

U poređenju sa Wi-Fi tehnologijom, Li-Fi raspolaže mnogo većom brzinom i opsegom prenosa podataka, a bezbedan je jer koristi svetlosne talase. Li-Fi se primenjuje u bežičnom javnom osvetljenju i radi se na daljoj minijaturizaciji ove opreme. Ova tehnologija je komplementarna, funkcioniše uz Wi-Fi i druge bežične uređaje, a njeno jedino ograničenje jeste nemogućnost da se podaci prenose ukoliko je svetlo isključeno.

Studiju "Analiza primene Led com sijalica u javnom osvetljenju" predstavili su Zoran Kovačević, šef Službe održavanja srednjeg i niskog napona i Marija Mladenović, glavni stručni saradnik u ovoj službi, Tehničkog centra EPS u Kragujevcu. Cilj je da se ostvare uštede zamenom postojećih svetiljki javnog osvetljenja novim energetski efikasnijim.

U svom radu izneli su interesantan podatak da javno osvetljenje učestvuje sa oko 2,3 do 4% u globalnoj potrošnji energije, od čega najveći deo odlazi na osvetljavanje saobraćajnica. U zemljama Evropske unije, 2015. godine, sijalice sa natrijumom visokog pritiska (high-pressure sodium - HPS) bile su najzastupljenije u javnom osvetljenju, sa čak 53,5%. Sijalice sa živom visokog pritiska (high-pressure mercury - HPM) korišćene su sa 23,4%, slede zatim sijalice sa natrijumom niskog pritiska (low-pressure sodium - LPS) sa 6,1%, fluroscentne (FL) sa 5,5%, LED sijalice sa 3,8% i metal halogene sijalice (metal halide - MH) sa zastupljenošću od 2,5%.

U javnom osvetljenju grada Kragujevca u najvećem broju su zastupljene sijalice sa živom visokog pritiska (HPM) i sijalice sa natrijumom visokog pritiska (HPS).

Autori su razmotrili scenario direktne zamene postojećih živinih sijalica (HPM) i natrijumovih sijalica (HPS) novim energetski efikasnim LED corn sijalicama. Opšti model je primenjen na primeru javnog osvetljenja grada Kragujevca analizom četiri moguća scenarija, i to dimovanjem postojećih svetiljki, zamenom svetiljki i sijalica, dimovanjem zamenjenih svetiljki i sijalica kao i zamenom tipa sijalica.

Primenom konkretnih programa i projekata unapređenja energetske efkasnosti u ovoj oblasti uštede u potrošnji energije mogu biti veće za 30%, a u nekim slučajevima čak i do 70%.
dr Dragan Vučković, profesor Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu, prezentovao je temu "UGR u projektima osvetljenja, kataloški podaci i primena u praksi" (Foto: Tanja Zoranović)dr Dragan Vučković, profesor Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu, prezentovao je temu "UGR u projektima osvetljenja, kataloški podaci i primena u praksi"
- Odsjaj i blještavost svetiljki mogu stvarati problem zaposlenima na njihovim radnim mestima, a UGR (Unified Glare Rating) je standard koji omogućava da se oceni i klasifikuje da li svetiljke emituju nizak ili visok nivo blještanja – objasnio je dr Dragan Vučković, profesor Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu, prezentujući temu "UGR u projektima osvetljenja, kataloški podaci i primena u praksi".

Osvrt na aktuelno pitanje posrednog dejstva zagađenja svetlošću ponudio je u svom radu inženjer Zoran Ledinski, ističući da je u poslednje tri decenije potrošnja električne energije za osvetljenje sa 15%, porasla na više od 20%. Usled ovog rasta, bez obzira na sav napredak u nalaženju i korišćenju energtski efikasnijih izvora svetlosti, zagađenje svetlošću je, nažalost, naraslo uporedo sa ovom cifrom.

Novu publikaciju Međunarodne komisije za osvetljenje CIE 140-2019 predstavila je Nataša Štrbac Hadžibegović iz kompanije Minel Schreder.

Тanja Zoranović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.