Izvor: RTS | Četvrtak, 14.11.2019.| 14:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Šapcu podneta samo četiri zahteva za novac za traktore iz Ipard fonda - Najteže se odlučuju stočari

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Aleksandra Kekić)
Drugi javni poziv za nabavku novog traktora putem IPARDA-a, otvoren je do 25. novembra. Za većinu šabačkih poljoprivrednika, put do novca iz evropskih fondova je, kažu, težak i dug.

Slobodan Jevtić iz Jelenče kod Šapca, malim traktorom obrađuje oko 30 hektara. Novi i veći planira da kupi uz pomoć novca iz evropskih fondova. Zbog izrade biznis plana, zahtev još nije podneo.

- Novi traktor mi je potreban radi lakše obrade zemljišta. Stotinu konjskih snaga, ili 75 kilovata, toliko i mogu spram svoje veličine poseda i da konkurišem. To su značajna sredstva koja ne mogu sam da isfinansiram. Nadam se da ću uspeti da prođem ovaj program i da ću dobiti povraćaj, koji nije mali, 60% do 65% - kaže Jevtić.

Većini šabačkih poljoprivrednika potreban je novi traktor, ali je malo onih koji se odluče da ga kupe na ovaj način. U Savetodavnoj stručnoj službi kažu da su do sada podneta četiri zahteva.

- Nije teško podneti zahtev, i dobiti rešenje o odoboravanju. Kasnije dolazi do problem koji plaši poljoprivredne proizvođače a to je kada treba da realizuju, odnoso da upute zahtev za isplatu. Pre upućivanja zahteva za isplatu, oni treba da dobiju rešenje o ispunjavanju ekoloških standarda - kaže Zoran Beljić iz Poljoprivredne stručne službe u Šapcu.

U odnosu na prethodnih poziv, budžet za kupovinu novih traktora je dupliran. Zbog strogih uslova, na ovaj korak najteže se odlučuju stočari.

- Nešto je lakše podošenje zahteva kad su u pitanju sektori ostali useva, kao i u voćarskoj proizvodnji, jer tu imaju rešenje o ispunjavanju uslova u oblasti zaštite bilja, i u oblasti zaštite životne sredine, ondosno ekološka inspekcija mora da im izda određena rešenja - objašnjava Beljić.

Novcem iz IPARD-a u šabačkom kraju su do sada kupljena četiri traktora. Do 23. decembra poljoprivrednici mogu konkurisati za nabavku opreme, mehanizacije i izgradnju objekata u biljnoj i stočarskoj proizvodnji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.