NavMenu

Uvoz polovnih vozila sa motorima "evro 3" ili "evro 4" ipak će biti zabranjen?

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.11.2019. 11:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kichigin/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da će naša zemlja zabraniti uvoz automobila sa zastarelim motorima koje Evropa izbacuje iz upotrebe da bi zaštitila svoje stanovništvo i životnu sredinu.

Trivan je, obraćajući se učesnicima okruglog stola "Uticaj saobraćaja na životnu sredinu u Srbiji, problemi i moguća rešenja", istakao da se zabrana uvoza polovnih vozila sa motorima "evro 3" ili "evro 4" ne sme posmatrati samo kao socijalno pitanje, jer ekonomija ne može da ima prednost nad zaštitom zdravlja i životne sredine.

On je ukazao na to da se mora zaustaviti zabrinjavajući, stalni porast uvoza polovnih vozila sa najlošijim motorima u Srbiji, jer oni zagađuju životnu sredinu i predstavljaju potencijalni opasni otpad koji, kada se više ne koristi, mora da se preradi.

- Srbija u ovom trenutku nema kapacitete za preradu te vrste otpada i zato pripremamo rešenje kako bismo u narednoj godini izgradili takva postrojenja jer situaciju otežava i to što će EU od 2021. godine verovatno zabraniti izvoz takvog otpada - rekao je Trivan.

Ministar je rekao da je aerozagađenje svetski problem koji najviše pogađa stanovnike gradskih sredina, navodeći da više od 90% svetske populacije udiše zagađeni vazduh.

- Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji godišnje od posledica prouzrokovanih zagađenjem vazduha umre više od 6.500 ljudi - rekao je Trivan.

Prema njegovim rečima, kvalitet vazduha u Beogradu, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću, kao i na teritorijama Valjeva, Kraljeva, Kragujevca, Subotice i Sremske Mitrovice, kretao se od povoljnog do prekomerno zagađenog.

On je naglasio da se kao najveći zagađivači izdvajaju individualna, kućna ložišta koja koriste fosilna goriva, najčešće ugalj i mazut, zatim saobraćaj, industrijska i postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije.

Takođe, kako je dodao, saobraćaj se pokazao posebno velikim indikatorom zagađenja vazduha u Beogradu i u većim gradovima u danima kada nije bilo značajnog uticaja drugih izvora.

- U prethodne dve nedelje, kada nije bilo grejanja, paljenja strnjike ni velikog uticaja industrije, pojedina merna mesta su pokazala prisustvo iznad dozvoljenih, povremeno od 80 do 120 mikrograma zagađujućih suspendovanih čestica, azotnih-oksida koje indukuje upravo saobraćaj - naveo je ministar.

Naime, kako je objasnio, najstarija vozila su i najmanje bezbedna i ako bi se pravila statistika koja vozila učestvuju u saobraćajnim nesrećama u Srbiji, možda bi se došlo do podataka da su to ona najlošija, a to znači najstarija.

Ministarstvo zaštite životne sredine, kako je poručio, neće odustati od cilja da se u zemlji smanji zagađenje životne sredine, u kojoj je kvalitet vazduha jedan od prioriteta, i partner je svima koji promišljaju i nalaze rešenja za bolju i zdraviju životnu sredinu.

U radu okruglog stola, koji je organizovala Privredna komora Srbije, Udruženje za trgovinu, na inicijativu ovlašćenih uvoznika vozila i auto-delova, pored predstavnika privrede, učestvovali su i predstavnici jednog broja ministarstava, kao i predstavnici medija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.