NavMenu

Aplikacija za iznajmljivanje električnih trotineta do kraja novembra i u Beogradu - Kompanija Helbiz obećava prihvatljive cene

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.11.2019. 10:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/3005398)Ilustracija
Električni trotineti osvojili su ove godine evropske gradove, a trend jednostavnog prevoza nije zaobišao ni Beograd, koji bi, po ugledu na metropole, do kraja meseca trebalo da dobije aplikaciju za iznajmljivanje električnih tortineta, koju pokreće kompanija Helbiz.

- U Beogradu ćemo uslugu pružati uz pomoć naših partnera, jedne domaće kompanije, koja će se pobrinuti da sve bude organizovano prema potrebama naših sugrađana. Iznajmljivanje trotineta pomoću naše aplikacije funkcioniše po istom modelu svuda u svetu. To podrazumeva moblinu aplikaciju, koja se zapravo i razvija u Helbiz kancelariji u Beogradu, u kojoj korisnici kreiraju svoj nalog i povežu ga sa platnom karticom - kaže za eKapiju Katarina Cvetković iz kompanije Helbiz.

Kada pokrenu aplikaciju, korisnici imaju mogućnost da, na mapi, vide sve trotinete u svojoj blizini, zatim odu do najbližeg, otključaju ga skeniranjem QR koda i započnu vožnju. Kada završe vožnju potrebno je da trotinet savesno odlože na mestu gde nikome neće smetati, naprave fotografiju i time završe vožnju.

Za početak na ulicama Beograda biće 150 trotineta, a kasnije će se taj broj, kako navodi, prilagođavati potrebama tržišta.

- Cena je trenutno u procesu formiranja na osnovu istraživanja koja se sprovode, ali mogu sa sigurnošću da kažem da će biti prilagođenja našem standardu i da će biti pristupačno većini - navodi Cvetković.

Inače, kompanija Helbiz posluje pretežno u Ervopi, najviše u italijanskim gradovima, a od uskoro počinju i da šire tržište na američke gradove - za početak Majami.

- Iskustva su zaista sjajna, imamo puno zadovoljnih korisnika koji svakodnevno koriste naše usluge za odlazak na posao, fakultet i slično i kojima su naši trotineti sastavni deo života. Takođe su turisti jako srećni kada u nekom gradu zateknu trotinete koji im učine boravak zanimljivijim i dinamičnijim, prosto mogu da obiđu više znamenitosti, a da se ne umore. Dakle, vrlo su korisni, rešavaju velike probleme u saobraćaju sa kojima se svi borimo, ali i zanimljivi - kaže Cvetković i dodaje da broj korisnika iz dana u dan raste i ljudima trotineti postaju sve prirodniji način transporta.

Električni trotineti ključni su deo strategije čiji je cilj da se ljude odvrate od automobila koji sve više zagađuju životnu okolinu. Predstavljaju odličnu ekološku alternativu korišćenju automobila u gradu. Cene se kod nas kreću između 18.000 i 54.000 dinara.


Regulacija saobraćaja

Počela je izrada novog Zakona o bezbednosti saobaćaja koji će, između ostalog, regulisati i vožnju električnih trotineta. Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević ranije je navela da je preporuka da se električni trotineti, do donošenja Zakona, voze trotoarom do 6 km na sat.

- Moja preporuka, na osnovu razgovora i sa MUP-om, jeste da dok se zakonski ne regulišu električni trotineti, da se oni kreću trotoarom, ali ne brzinom većom od brzine hoda, a to je otprilike šest kilometara na sat. To je jedini način da ne ugroze pešake - naglasila je ona.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.