NavMenu

Digitalizacija javne uprave za privredu i građane zajednički projekat Kancelarije za IT i Svetske banke

Izvor: eKapija Sreda, 13.11.2019. 12:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Micolas/shutterstock.com)Ilustracija
Otpočinjanjem Projekta unapređenja usluga elektronske uprave (EDGE – Enabling Digital Governance) koji je danas zvanično predstavljen, Kancelarija za IT i eUpravu i Svetska banka zajedno pristupaju sveobuhvatnoj digitalizaciji usluga javne uprave za građane i privredu.

Cilj ovog Projekta, kako se navodi na sajtu Kancelarije je da se u periodu od naredne 3-4 godine uspostavi takva hardverska i softverska infrastruktura elektronske uprave u Srbiji koja će omogućiti bezbedno pružanje svih usluga javne uprave putem interneta ili mobilnog telefona.

- Ovaj svojevrsni auto-put digitalizacije javne uprave obezbediće automatizaciju pružanja usluga elektronske uprave građanima i privredi i time dodatno doprineti efikasnoj, ekonomičnoj i transparentnoj javnoj upravi, a sve u skladu sa pripremljenim Programom razvoja eUprave u Srbiji za period 2019 – 2022. Zahvaljujući viziji Vlade Srbije, postavljenim ciljevima digitalizacije predsednice Vlade Ane Brnabić, stručnosti i posvećenosti zaposlenih u Kancelariji za IT i eUpravu i Koordinacionom savetu za eUpravu, a uz pomoć Svetske banke, kroz ovaj Projekat postavljamo ambiciju da postanemo jedna od zemalja lidera u razvoju eUprave - izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Komunikacija državnih organa međusobno, ali i sa građanima i privredom, biće u potpunosti elektronska, što će za 90% ubrzati rad javne uprave. Pružanje usluga će biti u skladu sa najvišim tehničkim i sigurnosnim standardima, bezbednost podataka građana i privrede na najvišem nivou, a korišćenje usluga jednostavno i brzo, dodao je Jovanović.

Projekat EDGE podrazumeva uspostavljanje Metaregistra i platforme interoperabilnosti, sistema pouzdane elektronske dostave, digitalizaciju preostalih državnih registara, unapređenje Jedinstvene informaciono-komunikacione mreže eUprave i uspostavljanje komunikacionog čvora u Državnom data centru u Kragujevcu, uspostavljanje aktiv-aktiv infrastrukture između data centara u Beogradu i Kragujevcu, unapređenje CERT (Computer Emergency Response Team) i uspostavljanje NOC (Network Operations Center), SOC (Security Operations Center) i laboratorije za informacionu bezbednost unutar Kancelarije za IT i eUpravu, uspostavljanje elektronske pisarnice i dokument menadžment sistema javne uprave, elektronske arhive, elektronskog potpisa u klaudu, digitalizacije na destine usluga za građane i privredu, kao i obuke državnih službenika za korišćenje savremenih sistema eUprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.