Izvor: Večernje novosti | Utorak, 12.11.2019.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pobednik nakrivljen i ubuduće - Zaključak stručnog tima je da bi ispravljanje moglo da prouzrokuje druge probleme

(Foto: shutterstock)
Simbol srpske prestonice Pobednik biće kriv i u budućnosti. Pošto bi ispravljanje postamenta moglo da prouzrokujee još veće probleme, bronzani čovek će, posle restauracije u Smederevu i dalje će biti nagnut na jednu stranu, potvrđuju iz Zavoda za zaštitu posmenika Beograda.

Iako su novinski stupci danima bili puni naslova o tome da je Pobednik nakrivljen kada se za to saznalo pre nekoliko godina, oztkom ove rekonstrukcije i restauracije on neće biti ispravljen, kako su mnogi Beograđani očekivali, pišu Večernje novosti.

- Spomenik je stabilizovan u sadašnjem položaju. Zaključak stručnog tima je da bi ispravljanje moglo da prouzrokuje druge probleme. Neće se ispravljati, ali su uspešnom statičkiom sanacijom sprečena dalja pomeranja - saopštili su preko Tvitera iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Beogradski spomenik je spušten sa postamenta 10. oktobra.

Podsetimo, spomenik Pobednik nalazi se na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine, a takođe se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava i uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.