NavMenu

Pobednik nakrivljen i ubuduće - Zaključak stručnog tima je da bi ispravljanje moglo da prouzrokuje druge probleme

Izvor: Večernje novosti Utorak, 12.11.2019. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock)
Simbol srpske prestonice Pobednik biće kriv i u budućnosti. Pošto bi ispravljanje postamenta moglo da prouzrokujee još veće probleme, bronzani čovek će, posle restauracije u Smederevu i dalje će biti nagnut na jednu stranu, potvrđuju iz Zavoda za zaštitu posmenika Beograda.

Iako su novinski stupci danima bili puni naslova o tome da je Pobednik nakrivljen kada se za to saznalo pre nekoliko godina, oztkom ove rekonstrukcije i restauracije on neće biti ispravljen, kako su mnogi Beograđani očekivali, pišu Večernje novosti.

- Spomenik je stabilizovan u sadašnjem položaju. Zaključak stručnog tima je da bi ispravljanje moglo da prouzrokuje druge probleme. Neće se ispravljati, ali su uspešnom statičkiom sanacijom sprečena dalja pomeranja - saopštili su preko Tvitera iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Beogradski spomenik je spušten sa postamenta 10. oktobra.

Podsetimo, spomenik Pobednik nalazi se na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine, a takođe se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava i uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.