NavMenu

Gas ide na jug - uskoro izbor konsultanta za izradu studije o izvodljivosti za gasnu elektranu u Nišu

Izvor: Novosti Četvrtak, 29.10.2009. 09:41
Komentari
Podeli

Izgradnja magistralnog gasovoda od Niša prema Leskovcu i Vranju počeće na proleće naredne godine - najavio je u Dušan Mrakić, državni sekretar Ministarstva energetike, posle potpisivanja protokola o gasifikaciji između predstavnika Niša i kompanije "Jugorosgas".

Mrakić je objasnio će se sa izgradnjom gasovoda od Niša prema Bugarskoj sačekati, jer još nije poznata trasa gasovoda "Južni tok".

- Za desetak dana odredićemo i konsultanta koji bi trebalo da uradi studiju o izvodljivosti za gasnu elektranu, koja bi trebalo da bude izrađena u Nišu - rekao je Mrakić.

- Plan Ministarstva energetike je da ova gasna elektrana bude izgrađena do početka izgradnje gasovoda "Južni tok", a Niš će postati veliko gasno čvorište u ovom delu Srbije.

Državni sekretar je objasnio i da je država pre nekoliko godina dala 2,1 mil EUR za stvaranje gasnog prstena oko Niša i da bi ovaj grad za nekoliko godina trebalo da bude potpuno gasifikovan.

On je najavio i usvajanje zakona o gasifikaciji za jug Srbije.

- Rusija je jedan od najpouzdanijih isporučilaca prirodnog gasa i spremni smo da ispunjavamo sve svoje obaveze iz međunarodnih ugovora prema Evropi, kao i Srbiji - rekao je Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije u Srbiji.

Prema rečima Vladimira Koldina, generalnog direktora "Jugorosgasa", potpisivanje protokola stavilo je tehničku tačku na odavno započetu distributivnu gasovodnu mrežu, ali je namera da se gasifikacija još intenzivnije nastavi.

- Niš je samo deo naše delatnosti, jer nam je cilj cela južna Srbija - rekao je Koldin.

- Pri gasifikaciji Niša veoma je pomogla gradska vlast, nije izostala ni puna podrška ruske ambasade, Ministarstva energetike Srbije i mnogobrojnih podizvođača.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.