Izvor: Blic | Ponedeljak, 11.11.2019.| 12:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

U planu prve elektrane na kinetički pogon u Crnoj Gori

Ilustracija (Foto: west cowboy/shutterstock.com )
Podgorička kompanija World vision corp (WVC) namerava da, prema rečima jednog njenih od osnivača i suvlasnika Sretena Đuretića, u Crnoj Gori izgradi prve elektrane na kinetički pogon, uz strateškog partnera China Rainbow International Investment (CRIIC).

Đuretić je poručio da ta kompanija s jedne strane raspolaže tehnologijom, a sa druge sposobnim partnerom kineskom državnom firmom CRIIC, spremnom da u Crnoj Gori investira i u elektrane snage veće od 100 megavati (MW).

Đuretić je saopštio Pobjedi da je kinetička energija najjeftinija i najzelenija energija, kao i da će ta kompanija predložiti Vladi da ti energetski objekti na kinetički pogon uđu u zakon o zelenoj energiji.

Đuretić je naveo da je kompanija World vision corp u saradnji sa kompanijom CRIIC, već više od četiri godine pratila razvoj projekta takozvane kinetičke energije nemačko-švajcarskog holdinga Save the Planet i sada je nosilac projekta, a uskoro i licencirani partner za teritoriju Crnu Gore i Srbije.

Prema njegovim rečima, vreme povrata te investicije je mnogo brže nego u slučajevima elektrana na druge vidove energije.

- Cena proizvodnje je u periodu otplate investicije manja od tri centa za jedan kilovat (kW), sa vremenom otplate investicije od svega nešto više od pet godina - rekao je Đuretić.

On je naveo da ti projekti i tehnologija ne zahtevaju nikakve koncesije, niti subvencije za zelenu energiju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.