Izvor: eKapija | Petak, 08.11.2019.| 13:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kraft pivara Gelender traži investitora za automatizovanu proizvodnju

Kraft pivara Gelender iz Sarajeva jedna je od desetak takvih pivara registrovanih u BiH, a njen direktor i osnivač Goran Hadžić keže za eKapiju da u narednoj godini planiraju novi pogon i deset puta veću proizvodnju.

Trenutni kapacitet pivare je 400 hektolitara godišnje, a u toku su pregovori sa nekoliko investitora uz čiju pomoć bi se povećala proizvodnja.

- Nadam se da ćemo 2020. krenuti u realizaciju projekta izgradnje automatizovane pivare sa deset puta većim kapacitetom, naravno uz pomoć investitora. Ukoliko se to ne desi, idemo sami svojim tempom stabilnog, održivog rasta - navodi Hadžić.

Gelender je kao ideja nastala još 2014. kada Hadžić počinje da se bavi kućnim pivarstvom.

- U to vreme radio sam za jednu regionalnu "mejnstrim" pivaru kao menadžer prodaje za BiH, saznao malo više o pivu, i tako je počelo interesovanje za kućno pivarstvo. Kada sam napravio prvo pivo, odmah sam znao da ću jednog dana otvoriti mikro pivaru - govori nam o počecima.

Pokretanje pivare je započeto 2016, da bi Gelender zvanično počeo rad početkom naredne godine.

- Kada je krenula ideja o pokretanju pivare, posetio sam sajam u Nirnbergu, jedan od većih u svetu koji predstavlja proizvođače opreme, sirovina i svega u vezi sa pivarstvom. Kada sam vidio o kojim se iznosima radi, odlučio sam da sve sam dizajniram i sa lokalnim majstorima napravim - kaže Hadžić.

Goran Hadžić
Dodaje i da je teško proceniti stvarni iznos koji je do sada investiran, ali da su ulaganja sigurno veća od 100.000 KM.

- Većinu sirovina imamo dostupno u BiH. Nažalost, reč je o uvozu. Mislim da BiH nikada nije imala proizvodnju slada, niti hmelja. Za neke retke, nesvakidašnje sorte hmelja i kvasaca snabdevamo se iz Slovenije, Hrvatske, Srbije - navodi Hadžić.


Zanatska proizvodnja piva, u najkraćem

Kako kaže, ova pivara je prava manufaktura.

- Sve se radi ručno i gotovo nijedan proces nije automatizovan, što uveliko otežava rad, odnosno kalkulaciju i cenu proizvoda - kaže Hadžić i objašnjava da se pivo proizvodi po standardnoj recepturi, odnosno procesima.

Počinje se sa mlevenjem slada i ukomljavanjem, tokom kojih se skrob iz sladenih žitarica, pretežno ječmenog slada, i uz pomoć enzima koji se aktiviraju na definisanim temperaturama, pretvara u fermentabilne šećere koje kasnije kvasac pretvara u alkohol i ugljen dioksid. Zatim sledi ceđenje komine, dodatno ispiranje, kao i kuvanje i dodavanje hmeljeva kojima se reguliše gorčina i daju arome.

- Posle toga, pivo se hladi, prebacuje u fermentore i dodaje kvasac. Tu kreće magija, odnosno množenje ćelija kvasca koje pretvaraju šećere u alkohol i CO2. Nakon primarne fermentacije, pivo se odvaja sa kvasca i odlazi na odležavanje. U velikom broju naših piva ponovo se dodaje hmelj u gotovo pivo kako bi otpustio dodatne arome. Zatim se pivo bistri na niskim temperaturama, gde ostaci kvasca i hmelja padaju na dno fermentora, a ostatak ostaje bistriji. Posle se pune boce i bačve, i nakon još jednog procesa odležavanja pivo je spremno za konzumiranje.

Nove etikete čekaju novi pogon

Trenutno se u Gelenderu proizvodi šest etiketa piva podeljenih u četiri stila, dva American Pale Ale i India Pale Ale i po jedan Robust Porter i Belgian Witbier.

- U pripremi je još dosta toga, ali mislim da ćemo sačekati novi pogon, jer na ovako malim, ograničenim kapacitetima teško je imati potrebne zalihe, upravljati proizvodnjom i imati uvek sve na stanju - pojašnjava Hadžić.

Piva iz Gelender radionice trenutno su zastupljena samo na tržištu BiH, najviše se prodaju u ugostiteljskim objektima, direktno ili preko distributera, u trgovačkim lancima u velikim formatima i putem onlajn prodaje i kućne dostave.

- Najviše prodaje ralizujemo u Sarajevu, ali smo prisutni i u Mostaru, Tuzli, Banjaluci, Bijeljini, Bihaću. Još uvek ne izvozimo zbog malih kapaciteta, ali imamo spremne kontakte u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Sa povećanjem kapaciteta bićemo dostupni u regiji, ali i šire u Evropi - kaže Hadžić.


Sledi ekspanzija kraft pivarstva u BiH?

Prema njegovom mišljenju, razvoj kraft pivarstva u BiH ide veoma sporo.

- Generalno je malo tržište, veliki je odliv ljudi, posebo visokoobrazovanih koji su naša ciljna grupa, i imamo cenovno vrlo osetljivo tržište sa gotovo najnižim cenama piva u Evropi. Ali imamo stabilan rast i interesovanje raste svakim danom. Mislim da će u narednih nekoliko godina doći do ogromne ekspanzije kakva je trenutno u svim zemljama regije - navodi Hadžić i dodaje da prema njegovom mišljenju konkurencija ne postoji.

- Nas desetak registrovanih kraft pivara veoma dobro međusobno sarađujemo. Kada saberete naše kapacitete, to je ispod 0,01% ukupnog tržišta piva u BiH. Konkurencija su nam trenutno samo industrijske pivare i to najveći svetski igrači - zaključuje Hadžić.

Senka Trivić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.