NavMenu

Budućnost Data centar industrije - Zašto izabrati Edge rešenja?

Izvor: Promo Petak, 08.11.2019. 11:23
Komentari
Podeli
Miloš StojkovićMiloš Stojković
Digitalna transformacija i ubrzan razvoj tehnologije doveli su do toga da se u realnom vremenu generišu ogromne količine podataka koje je potrebno sakupiti, obraditi i sačuvati. S obzirom na predviđanja da će se količina podataka uvećavati svake godine, bilo je neophodno pronaći rešenje koje će omogućiti procesuiranje podataka vrlo blizu izvoru. S druge strane, trebalo je voditi račina i o bezbednosti, ali i dostupnosti tih podataka. Kao odgovor na ove izazove, nastala su Edge rešenja koja su, kako kažu stručnjaci, budućnost u Data centar biznisu.

Zbog toga je tokom BIZIT konferencije koja je održana u Beogradu, jedna od ključnih tema bio upravo Edge computing. Na promene koje donose Edge Data centri i u čemu je njihova prednost ukazao je i Miloš Stojković iz kompanije ENEL PS. Tokom prezentacije on se osvrnuo na ono šta je Edge danas, ali i na budućnost Edge tehnologije.

- Kada govorimo o promenama koje donosi Edge tehnologija, moramo napomenuti da kod napajanja imamo rešenja koja su ista već neko vreme i koja će ostati takva i ubuduće. Međutim, ogromne promene i novine imamo u sferi hlađenja. Jako važna stvar za globalnu Data centar industriju jeste povećavanje energetske efikasnosti i korišćenje te otpadne energije koja nastaje. Tokom prezentacije predstavljena su rešenja kompanije ENEL PS. Reč je o novim tehnologijama koje još uvek predstavljaju "proof of concept" rešenja. Pošto je reč o potpuno novom konceptu, klijenti su još uvek obazrivi. Međutim, lagano se ulazi u to novo polje, ali već od sledeće godine to će postati standardizovana rešenja, dok će u narednih nekoliko godina Edge computing postati mainstream tehnologija u Data centar biznisu - rekao je Miloš Stojković za eKapiju.

Schneider Electric 6u Micro Data CenterSchneider Electric 6u Micro Data Center
Kao važno nameće se i pitanje zašto bi kompanije trebalo da se opredele za uvođenje Edge tehnologije odnosno izgradnju Edge Data centara.

- Postoje brojne prednosti Edge computinga, ali "Security of Data", odnosno bezbednost podataka bio je i ostao najvažniji argument kada govorimo o Data centrima. S druge strane, tu je i neophodnost. Naime, generiše se sve više podataka, razvija se 5G mreža, Internet of Things i veštačka inteligencija sve su prisutniji u različitim industrijama. Sve ove tehnologije imaju veliki broj senzora, automatike i opreme, pa će ti podaci morati negde i da se sublimiraju. Edge Data centar je taj koji će sve to da prihvati na sebe, zato što se ogromne količine podataka ne mogu tako lako transportovati kroz broadbend internet mrežu koju mi poznajemo, već će morati da se obrade u samom Edgu. Nešto od tih podataka onda će moći da ode kroz mrežu ka nekom cloud Data centru ili ka nekom drugom čvorištu - kaže Stojković.


Tokom prezentacije on je ukazao i na značaj energetske efikasnosti. Kako je istakao, poznato je da Data centri "gutaju" energiju. Prednost savremenih DC leži u tome što se sva ta energija ponovo može iskoristiti.

42u Micro Data Center42u Micro Data Center
- Sa tradicionalnim Data centrima i vazdušnim hlađenjem bilo je dosta problema, pošto nije bilo lako konvertovati tu energiju i iskoristiti je negde drugde. Sa razvojem nove tehnologije situacija se značajno menja, a toplotu generisanu iz IT opreme Data centri koriste za zagrevanje poslovnih zgrada.

ENEL PS u svom portfoliju već ima klasičan Edge, a Miloš je na BIZIT konferenciji predstavio najnovija rešenja iz kompanije.

- Sada se lagano, korak po korak, osvaja novi Edge i to je smer u kome svakako idemo. To će zasigurno biti budućnost u oblasti Data centara, počevši već od naredne godine - rekao je Miloš Stojković za eKapiju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.