NavMenu

Svetsko prvenstvo u girevoj sportu u Novom Sadu - Takmičenje u tradicionalnom ruskom sportu

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.11.2019. 15:29
Komentari
Podeli
Aleksandar PetrovićAleksandar Petrović
Svetsko prvenstvo u girevoj sportu (Кettlebell sport) koje okuplja 500 reprezentativaca iz 31 zemlje sveta, počelo je danas u maloj sali Sportsko-poslovnog centra Vojvodina i trajaće do 10. novembra.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović koji je istakao da prvenstvo predstavlja dobar način da se tradicionalni ruski sport, koji predstavlja deo ruske istorije, promoviše i popularizuje u Srbiji.

- Кada pobedite prestonicu Danske, Кopenhagen, u kandidaturi za dobijanje jednog svetskog sportskog takmičenja, onda je to svakako razlog za ponos, a dolazak velikog broja reprezentativaca, trenera, sudija i delegata iz celog sveta predstavlja priliku da se Novi Sad još jedan put predstavi kao dobar domaćin, grad sporta, kulture i plemenitih ljudi - rekao je Petrović, a navodi se u saopštenju Grada.

Girevoj sport (Кettlebell sport) je ruski tradicionalni sport i jedan od fizički i mentalno najzahtevnijih na svetu, a kao takav uveden je u fakultativni program svih osnovnih škola u Ruskoj Federaciji, a u Sibirskom nacionalnom univerzitetu za fizičku kulturu postoji katedra za taj sport.


Rusko zvono (Кettlebell) je tradicionalni ruski rekvizit za vežbanje koji datira još iz carske Rusije, izgleda kao obična kugla izlivena od gvožđa sa ručkom, a kako je težište pomereno i nalazi se u kugli, a ne u dršci, mišići leđa i trbušni mišići nalaze se u stalnom naponu.

Prema prognozi Međunarodnog saveza za girevoj sport (IUКL), na Svetskom prvenstvu u Novom Sadu očekuje se rekordan broj reprezentativaca, sudija, delegata i trenera, odnosno preko 3.000 posrednih i neposrednih učesnika takmičenja. Takmičenja se odvijaju u juniorskoj, seniorskoj i veteranskoj kategoriji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Obezbeđen novac za gradnju novog objekta Kliničkog centra u Kragujevcu

Za Klinički centar Kragujevac, kako je rekao mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević, obezbeđena su sredstva iz budžeta države. Dodao je da je 22. marta ove godine dobijena građevinska dozvola za izgradnju novog objekta na površini od 24.500 metara kvadratnih. - Vrednost investicije za izgradnju je 45,1 mil EUR, a planira se da novi objekat ima 351 postelju i osam operacionih sala. Početak radova na novom objektu je planiran za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.