Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.11.2019.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svetsko prvenstvo u girevoj sportu u Novom Sadu - Takmičenje u tradicionalnom ruskom sportu

Aleksandar Petrović
Svetsko prvenstvo u girevoj sportu (Кettlebell sport) koje okuplja 500 reprezentativaca iz 31 zemlje sveta, počelo je danas u maloj sali Sportsko-poslovnog centra Vojvodina i trajaće do 10. novembra.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović koji je istakao da prvenstvo predstavlja dobar način da se tradicionalni ruski sport, koji predstavlja deo ruske istorije, promoviše i popularizuje u Srbiji.

- Кada pobedite prestonicu Danske, Кopenhagen, u kandidaturi za dobijanje jednog svetskog sportskog takmičenja, onda je to svakako razlog za ponos, a dolazak velikog broja reprezentativaca, trenera, sudija i delegata iz celog sveta predstavlja priliku da se Novi Sad još jedan put predstavi kao dobar domaćin, grad sporta, kulture i plemenitih ljudi - rekao je Petrović, a navodi se u saopštenju Grada.

Girevoj sport (Кettlebell sport) je ruski tradicionalni sport i jedan od fizički i mentalno najzahtevnijih na svetu, a kao takav uveden je u fakultativni program svih osnovnih škola u Ruskoj Federaciji, a u Sibirskom nacionalnom univerzitetu za fizičku kulturu postoji katedra za taj sport.

Rusko zvono (Кettlebell) je tradicionalni ruski rekvizit za vežbanje koji datira još iz carske Rusije, izgleda kao obična kugla izlivena od gvožđa sa ručkom, a kako je težište pomereno i nalazi se u kugli, a ne u dršci, mišići leđa i trbušni mišići nalaze se u stalnom naponu.

Prema prognozi Međunarodnog saveza za girevoj sport (IUКL), na Svetskom prvenstvu u Novom Sadu očekuje se rekordan broj reprezentativaca, sudija, delegata i trenera, odnosno preko 3.000 posrednih i neposrednih učesnika takmičenja. Takmičenja se odvijaju u juniorskoj, seniorskoj i veteranskoj kategoriji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.