Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.11.2019.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izložba "Tri veka pivarstva u Beogradu" od 13. novembra u Muzeju nauke i tehnike

Ilustracija
Ilustracija (Foto: ID1974/shutterstock.com )
Izložba "Tri veka pivarstva u Beogradu" biće svečano otvorena 13. novembra u 19 časova u Muzeju nauke i tehnike. Za sve posetioce izložba će biti otvorena do februara 2020. godine. Autor izložbe je Nenad Lukić, kustos u Muzeju nauke i tehnike.

Ove godine navršavaju se tri puna veka od otvaranja prvih pivnica i ručnih pivara u Beogradu. Beogradska industrija piva-BIP, proslavila je 180 godina postojanja, i još uvek je zaštitno ime pivarstva u Beogradu.

Pogon BIP-a na Mostaru je danas najstariji i jedini preostali industrijski kompleks u Beogradu u kome se još uvek odvija proizvodnja.

Katalogom izložbe i kroz izložbene panoe, autentičnim eksponatima, kao i dodatnim materijalom prikazan je razvoj pivarstva u Beogradu, od početka 18. veka, kada se u njemu otvaraju prve ručne pivare, pa sve do današnjih mini pivara. Posetioci izložbe će saznati koje su to bile poznate beogradske pivnice u kojima se prevashodno konzumiralo pivo. Isto tako, saznaće koje su to značajne ličnosti važne za razvoj, ne samo pivarske industrije, već i srpskog društva u celini, kao što su familije Vajfert i Bajloni, navodi se na sajtu Saveza inženjera i tehničara Srbije.

Posetioci će između ostalog moći da vide ručni aparat za pečatiranje čepova burića Vajfertove pivare, kako izgleda zlatna medalja koju je osvojila Parna pivara Ignjat Bajloni i sinovi na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, staru vatrogasnu pumpu koja je korišćena u Vajfertovoj pivari za prevenciju od požara, kolekciju BIP-ovih etiketa i krigli, BIP-ov marketinški materijal, tehnološku šemu proizvodnje piva. Korporativni dokumentarni film o BIP-u iz 1970, televizijski prilog o prvom punjenju piva u limenke u SFRJ iz 1972, pivarski sitni mobilijar nekoliko savremenih mini pivara i dr.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.