Izvor: Tanjug | Četvrtak, 07.11.2019.| 12:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Moguća zabrana uvoza automobila sa Evro 3 standardom motora - Vozni park u Srbiji u proseku stariji od 17 godina

Ilustracija (Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Za manje od četiri godine Srbija je uvezla više od 500.000 polovnih vozila i platila ih najmanje milijardu evra, pišu Novosti, ističući da je vozni park u našoj zemlji u proseku stariji od 17 godina.

Povodom izjave predsednika Srbije Aleksanda Vučića da se razmatra zabrana uvoza vozila Evro 3, list navodi da su tipovi automobila sa ovim standardom motora počeli da se proizvode 2000. godine i sa proizvodnih traka su silazili do 2005. godine, kada je uveden Evro 4, koji je važio od 2006. do 2009.

Ovi automobili čine oko 60% svih registrovanih vozila.

List napominje da vozači u Srbiji ne bi imali nikakav problem da i ubuduće voze svoje automobile sa Evro 3 standardom motora, ali bi bio zabranjen uvoz tih polovnjaka u našu zemlju.

Shodno pravilniku o tehničkim pregledima vozila, koji je stupio na snagu 2018. godine, vlasnicima je ostavljen rok od tri godine da svoje automobile dovedu u sklad sa eko normama važećim u trenutku proizvodnje. Slovo zakona kaže da 2021. godine nijedno vozilo koje ima emisiju štetnih gasova veću od propisane za taj model neće moći da bude registrovano.

Prema nezvaničnim podacima do kojih su došle Novosti, čak 1,2 miliona vozila, od nešto više od dva miliona registrovanih prošle godine, ne ispunjavaju ovaj propis i 2021. ne bi mogla da prođu tehnički pregled.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.