Izvor: BANKAR | Četvrtak, 07.11.2019.| 10:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropska unija sve bliže izdavanju vlastite digitalne valute

(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Evropska centralna banka trebalo bi da razmotri izdavanje javne digitalne valute, navodi se u nacrtu dokumenta EU, što sledi planove Facebooka da uvede privatnu valutu.

Facebook je saopštio u junu da planira lansiranje digitalne valute Libra sledeće godine. Međutim, Francuska i Nemačka su u septembru saopštile da ona predstavlja rizik za finansijski sektor i podupiru razvoj javne alternative.

Nacrt teksta Evropske unije, u koji je Reuters imao uvid, takođe poziva blok da razvije zajednički pristup kriptovalutama, uključujući eventualno zabranu projekata sa previsokim rizikom.

U svom trenutnom obliku, dokument – koji bi ministri finansija EU mogli da usvoje sledećeg meseca – zaoštrio bi regulatornu kampanju EU protiv kriptovaluta, koje su u nekim državama EU do sada samo delimično regulisane.

Član odbora ECB Benoit Coeure rekao je u septembru da bi banka trebalo da "pojačati" svoje mišljenje o javnoj digitalnoj valuti.

Činovnik ECB rekao je da bi u svojoj najambicioznijoj verziji projekt mogao da omogući potrošačima korišćenje elektronske gotovine koja bi se direktno deponovala u ECB, bez potrebe za bankovnim računima, finansijskim posrednicima ili klirinškim partnerima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.