Izvor: Večernje novosti | Četvrtak, 07.11.2019.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Srbiju stiže Alipay - Premijerka Brnabić najavila dolazak platforme za mobilna plaćanja

Ilustracija (Foto: Rido/shutterstock.com)
U Srbiji će za nekoliko meseci biti omogućeno plaćanje preko Alipay-a, kineske platforme za plaćanje putem aplikacije na mobilnom telefonu. Ovo je juče, 6. novembra, najavila premijerka Srbije Ana Brnabić, nakon obilaska kompanije Alibaba u kineskom gradu Hangdžou. Kako navodi, naša zemlja bi se na taj način priključila društvu od milijardu ljudi koji na ovaj način obavljaju kupovinu.

- U toku su razgovori, koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i oni idu dobro - rekla je premijerka Ana Brnabić. - Razgovaraju sa jednom komercijalnom bankom i očekujem da ćemo to brzo završiti. Sledeći korak bi bio logistički centar. Nameravamo da nastavimo razgovore i sa Alibabom, ali i sa drugim kompanijama, da otvore svoje razvojne centre u Srbiji. Ne mogu da kažem da će oni otvoriti razvojni centar, ali mi ćemo dati sve od sebe.

Istakla je i da je porez koji se u Srbiji plaća za intelektualnu svojinu samo 3%, što je najpovoljnije u Evropi. Ona je domaćinima, dok su joj pokazivali gde sve postoji predstavništvo i pomenuli da se i sa Srbijom pregovara, kratko rekla - dogovoreno.

Novine je najavio i ministar za inovacije Nenad Popović. On je otkrio da će krajem marta u Borči početi izgradnja industrijskog parka.

- Kineska banka najavila je da će podržati sva kineska preduzeća, a to je dobar znak i za druge firme koje će graditi. To će biti najveći industijski park u južnoj i jugoistočnoj Evropi - rekao je Popović.

Inače, tokom obilaska Alibabe, ali i još dva tehnološka centra, delegacija Srbije "našla" se u filmu budućnosti. Skeneri lica na sve strane, procenjuju koliko ste teški i stari, kojeg ste pola, ali i da li ste lepi. Delimično su uspešni, ali za lepotu ne maše.


Transformacija za dve decenije

Kineska provincija Đeđang je u Kini poznata po razvoju zasnovanom na digitalnoj ekonomiji. Čak 41,5% bruto domaćeg proizvoda u ovom regionu dolazi upravo od digitalne ekonomije.

- Nema boljeg mesta, možda čak ni na celom svetu, da vidimo napredne tehnologije i razgovaramo sa potencijalnim partnerima o investicijama u Srbiju - rekla je Ana Brnabić. - Kompanije koje sam obišla osnovane su pre samo dve decenije, a danas zapošljavaju i 100.000 ljudi, što pokazuje da kada postoje podrška države, otvoren ekonomski sistem, dobra sredina za inovacije, može i svet da se promeni za 25 godina, a ne jedna zemlja.


Za visoke goste - voz


Delegacija Srbije odvezla se iz Šangaja do Hangdžoua, grada obuhvaćenog projektom 5G mreže, brzim vozom. Razdaljinu od oko 200 kilometara, koliko ima od Beograda do Subotice, pređena je za nepunih 45 minuta. Išao je brzinom od oko 250 na sat, a može da dostigne i 400.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.