Izvor: Dnevnik | Sreda, 06.11.2019.| 17:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ciklomotel na granici Srbije i Rumunije podstiče cikloturizam i doprinosi održivom ekonomskom razvoju regiona

Ilustracija (Foto: PhotoAS/shutterstock.com)
Ciklomotel na granici Srbije sa Rumunijom počeo je sa radom krajem prošle godine, a namenjen je biciklistima koji prolaze kroz dve države.

Koncept je da biciklisti kupovinom dnevne karte od 400 dinara mogu da prespavaju, operu veš i nastave dalje put. Ciklomotel deluje kao svaki motel sa kuhinjom, ali ima i salu u kojoj se biciklisti mogu poslužiti računarom, odnosno internetom, kao i radionicu sa alatom za sitne popravke u kom se nalaze četiri bicikla predviđena za porodicu, ukoliko su njihovi bicikli na popravci, da oni mogu da obiđu okolinu.

Dnevna karta podrazumeva korišćenje apartmana za dnevni odmor sa kuhinjom i toaletom, te korišćenje svih drugih pogodnosti u ciklomotelu.

Predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus kaže da je ciklomotel napravljen kroz međunarodni projekat dve države i da je njegova izgradnja koštala više od 500.000 EUR.

- Ovaj projekat doprinosi održivom ekonomskom razvoju regiona - kaže Brakus.

Ciklomotel bi trebalo da ojača i unapredi prekograničnu turističku ponudu i stvori bolje uslove za razvoj cikloturizma.

Projekat "Tour de Banat- TdB" finansiran je u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija- Srbija, u kom je partner Opštini Nova Crnja kao nosiocu projekta Opština Žombolj i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj- Banat.

Radi se na inrastrukturi, ali u planu je i da se uspostavi prvi Regionalni centar za razvoj cikloturizma u Srbiji sa sedištem u Srpskoj Crnji, kao i turistički stop za bicikliste u Žombolju.

Projektom je planirano i razvijanje turističkog veb portala i mobilne aplikacije, koje će biti od pomoći biciklistima koji reše da posete region. Cilj je da ova ruta bude na evropskoj mapi koridora EuroVelo, ali i da biciklisti imaju uvid u sve rute u okolini.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.