Izvor: Beta | Sreda, 06.11.2019.| 14:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poverioci Industrije motora Rakovica neće uspeti da naplate 100% potraživanja

(Foto: Youtube screenshot)
Poverioci Industrije motora Rakovica (IMR) posle prodaje te firme za 1,1 milijardu dinara neće uspeti da svoja potraživanja naplate u 100% iznosu, jer ona iznose oko 13 milijardi dinara.

Bivši radnici IMR, koji se svrstavaju u prvi isplatni red, dobiće, kako predviđaju propisi, iznos minimalne plate samo za poslednjih godinu dana pre otvaranja stečaja, u aprilu 2017. godine, ukupno oko 22 miliona dinara i biće plaćeni doprinosi na minimalnu osnovicu Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje za poslednje dve godine pre pokretanja stečaja.

U drugom isplatnom redu su republička i lokalne uprave javnih prihoda, koje mogu da naplate svoja potraživanja samo za poslednja tri meseca pre uvođenja stečaja, a ona iznose oko sedam miliona dinara.

Najveći pojedinačni poverioci u trećem isplatnom redu, koji će namiriti svoja potraživanja u zavisnosti od iznosa koji ostane kada se isplate radnici, su Beobanka u stečaju koja potražuje oko 5,7 milijardi dinara, zatim Poreska uprava sa ukupno 3,3 milijarde potraživanja i Fond za razvoj sa 1,5 milijardi dinara.

Među poveriocima su i Republička direkcija za robne rezerve, Direkcija za vode, javno pravobranilaštvo, zbog troškova sudskih postupaka i opštinske uprave javnih prihoda.

Poverenik stečajnog upravnika Budimir Mrdović rekao je za Betu da će poverioci trećeg isplatnog reda dobiti deo duga, a gruba računica pokazuje da će to biti oko 7%.

On je rekao da troškovi stečaja iznose i do 30% od prodajne cene, a da će za IMR biti jednocifreni procenat.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.