Izvor: Dnevnik | Utorak, 05.11.2019.| 17:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zamena rasvete u opštini Temerin trajaće tri godine - U planu i uređenje centra

Temerin (Foto: YouTube/screenshot)
Važan projekat za opštinu Temerin jeste rekonstrukcija javne rasvete. Predsednik Opštine Temerin Đuro Žiga kaže da će zamena javne rasvete trajati tri godine, ali da će se investicija isplatiti uštedom električne energije kroz sedam godina.

- Rekonstrukciju rasvete imali smo 2012. godine kada su živine svetiljke zamenjene natrijumovim, tada je jedan deo urađen i LED tehnologijom. U protekle dve godine radili smo projektno-tehničku dokumentaciju za zamenu rasvete LED svetlom u Temerinu, Bačkom Jarku i Starom Đurđevu za šta vrednost projekta iznosi 50 miliona dinara i plan je da završetak radova bude za tri godine, a odustali smo od varijante da projekat bude urađen kroz privatno-javno partnerstvo – kaže Žiga.

Postavljanje nove rasvete počeće u ovoj godini za šta će lokalna samouprava izdvojiti 20 miliona dinara.

- Prva faza radova biće gotova u januaru, a deo radova već je urađen u Glavnoj ulici koja je dugačka 12 kilometara - rekao je Žiga.

Dodaje da očekuje da će ostvariti značajne uštede u potrošnji električne energije, posebno i jer je tehnologija vidno uznapredovala, pa je moguće menjati intenzitet osvetljenja.

Uređenje centra Temerina

Ističe da je vredan projekat i uređenje centra Temerina. Jedan od opštinskih planova je i pešačka zona kod dvorca u kojem je duži niz godina Srednja tehnička škola Lukijan Mušicki. Plan predviđa da se škola izmesti iz objekta koji je pod zaštitom. Zavod za zaštitu spomenika kulture vodiće i nadzirati rekonstrukciju kaštela, a zatim bi dvorac dobio drugu namenu.

Zona oko dvorca biće zatvorena za automobile, kao i ulica Petefi Šandora, dok se na kraju ulice nalazi kaštel u kome je škola, pored koje je i OŠ Petar Кočić, sportska hala i bazenski kompleks. Uz dvorac je i stari park, sa jezerom, ali je u zapuštenom stanju.

I za uređenje parka postoji projektna dokumentacija. S druge strane parka je Dom zdravlja, tu je i vrtić, a sve to ide u prilog da se tu formira pešačka zona bez automobila. Finansije samo određuju kada će projekat biti realizovan.

O drugim investicijama u ovoj opštini čitajte OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.