Izvor: eKapija | Utorak, 05.11.2019.| 16:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prezentovana studija rekonstrukcije Spensa - Najugroženiji zatvoreni bazen

Na osnovu protokola o saradnji Grada Novog Sada i Evropske banke za obnovu i razvoj, potpisanog krajem avgusta, u vezi sa konceptom "Green City", kupovinu novih autobusa za JGSP i rešavanje pitanja JP SPC Vojvodina, u Gradskoj kući je prezentovana studija rekonstrukcije Spensa i unapređenja energetske efikasnosti tog objekta. Mešovita stručna komisija međunarodnih i domaćih eksperata, uz podršku granta Evropske banke za obnovu i razvoj prema Gradu, predstavila je analizu energetske efikasnosti, postojećeg stanja projektno-tehničke dokumentacije, stanja postojećih delova objekta, kao i benefit analizu ponuđenih modela rekonstrukcije objekta, navodi se u saopštenju Grada.

- Mi ćemo za dve nedelje imati finalnu verziju analize koja će nas usmeriti na to šta je najvažnije i najhitnije da radimo, i kako da to finansijski izvedemo. Očigledno je da je trenutno najugroženiji zatvoreni bazen, i ova komisija smatra da se hitno mora krenuti u njegovu rekonstrukciju, ne čekajući dalje strateške poteze oko Spensa. Za to je već pripremljena projektno-tehnička dokumentacija, i mi ćemo krenuti u rekonstrukciju bazena, ali vodeći računa o svim sadržajima koji se tamo realizuju, kao što su rekreativno plivanje, škola plivanja, treninzi klubova. Paralelno s tim sprovodićemo aktivnosti složenog procesa kompletne rekonstrukcije objekta koja podrazumeva obnovu krova, fasadnog omotača, stepeništa, ulaznih i izlaznih pravaca, toplotno-rashladno-ventilacionog sistema i zamenu rasvete - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Dodao je da je cilj da se dobije funkcionalan, u dobroj meri samoodrživ, energetski efikasan objekat za narednih 40-50 godina, te da bude primamljiviji ljudima iz biznisa koji iznajmljuju lokale, ali i da se koncipira drugačiji sadržaj prvog i drugog sprata.

- Кao što smo pominjali, ideja je da tu bude Centar za izučavanje veštačke inteligencije za Vojvodinu, zatim deo Dečje biblioteke, jer su mali kapaciteti u Dunavskoj ulici i drugo. Brzo ćemo krenuti u izradu projektno-tehničke dokumentacije za kompletnu rekonstrukciju zgrade, i očekujemo da ćemo dobiti dobre uslove, i moguće nove grantove Evropske banke, oko pripreme tendera, nadzora i slično. Reč je o dugoročnom procesu – rekao je Vučević.

Istakao je da je JGSP raspisalo javni poziv za nabavku najmanje još 30 autobusa, i to ne računajući onih sto za koje je Grad obezbedio novac iz budžeta.

- Drago nam je što smo u mogućnosti da pomognemo da Grad Novi Sad reši jedno od prioritetnih pitanja, odnosno rekonstrukciju Spensa, a važno je istaći da postoji mogućnost da se u tom procesu koriste obnovljivi izvori energije, solarni paneli, te da se iskoristi geotermički potencijal, i tu mogućnost sada treba da razmotri Grad Novi Sad - izjavila je dirktorka EBRD za Zapadni Balkan Zuzana Hargitai.

Prema Vučevićevim rečima, trenutno nema finalnog projektno-tehničkog dokumenta koji bi precizirao iznos potreban za rekonstrukciju Spensam, a prema grubim procenama reč je o sumi od 27 mil EUR do 34 mil EUR. Takođe, procene su da bi, nakon rekonstrukcije, ušteda u održavanju gradskog sportskog i poslovnog centra, bila od 50% do 60%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.