Izvor: Beta | Utorak, 05.11.2019.| 13:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd planira da ima 25% površina pod zelenilom u urbanom području

Ilustracija (Foto: Djem/shutterstock.com)
Beograd je usvojio Plan generalne regulacije, sistem zelenih površina, kojim je predviđeno da sadašnjih 15% površina pod zelenilom u urbanom području bude povećano na 25%, saopštio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Radojičić je na konferenciji za novinare pozvao međunarodne organizacije da se uključe u akciju "Drvo za Beograd".

- Cilj nam je da izazovemo što veći broj društveno odgovornih kompanija i međunarodnih organizacija, koje će da se uključe u akciju i da zasadimo što više drveća u Beogradu - rekao je gradonačelnik.

On je istakao i da je ta inicijativa pokrenuta sa Nemačkom međunarodnom organizacijom za saradnju GIZ koja će 22. novembra zasaditi 163 stabla u parku Ušće.

- Ovo nije jedina akcija sa GIZ-om. U prethodnom periodu smo radili obuku direktora i domara u školama na temu energetske efikasnosti. GIZ je takođe obezbedio da 3.125 objekata ima energetske pasoše - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao i da Javno komunalno preduzeće Zelenilo Beograd prosečno godišnje zasadi oko 4.000 stabala i oko 70.000 drvorednih sadnica.

- Sporazumom o pridruživanju EU obavezali smo se da ćemo do 2030. godine smanjiti emisiju ugljen dioksida za 40% - podsetio je Radojičić.

Direktor GIZ-a Gerhard Zipel istakao je da je ta organizacija poslednjih godina uspela da doprinese smanjenju emisije ugljen dioksida za 35 miliona tona na godišnjem nivou.

- Svi projekti u Srbiji su finansirani od strane Savezne vlade Nemačke, uz pomoć Vlade Srbije i nadam se da će se i druge kompanije i organizacije pridružiti ovim projektima - rekao je Zipel.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.