Izvor: Tanjug | Utorak, 05.11.2019.| 11:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sve veće interesovanje za ulaganje u rudarski sektor Srbije - U 2019. planirane investicije od 400 mil EUR

Ilustracija (Foto: freedomnaruk/shutterstock.com)
Deveta Međunarodna konferencija o mineralnim resursima u Srbiji počela je danas u Beogradu pod sloganom "Pokretačka snaga ekonomskog razvoja", a državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stevica Deđanski je rekao da je broj istražnih i eksploatacionih polja u našoj zemlji u porastu i da su u ovoj godini planirane investicije od 400 mil EUR.

- Polažemo ogromna očekivanja u razvoj rudarskog sektora i zato radimo da stvorimo ambijent kako bi rudarstvo dugoročno postalo atraktivno za investicije - rekao je Deđanski.

U Srbiji su trenutno aktivna 163 istražna polja, od čega 140 u centralnom delu zemlje.

Takođe, kaže da postoje 103 istražna polja metaličnih sirovina, a da se mineralne sirovine eksploatišu na više od 285 eksploatacionih polja.

Kako je rekao, trenutno su u Srbiji prisutne 72 kompanije koje obavljaju geološka istraživanja, od čega 31 ima učešće stranog kapitala.

- U periodu od 2014. do 2018. uloženo je rudarskom sektoru više od milijardu evra, a samo u 2019. je planirano ulaganje od oko 400 mil EUR - dodao je Deđanski.

On je istakao da je ova konferencija postala dokaz iskrenog partnerstva domaćih i stranih partnera i da je rudarstvo veoma važan segment ekonomskog razvoja zemlje.

Deđanski je kao važan projekat izdvojio Jadar koji razvija kompanija Rio Tinto za eksploataciju litijuma.

- Završetak istraživanja očekuje sledeće godine, a početak ekspolatacije u naredne četiri godine - naveo je on.

Ističe da se u narednim godinama očekuje otvaranje i drugih rudnika i da će rudarstvo dostići 5% odsto učešća u BDP-u zemlje. Dodao je da je cilj i da se postojeći rudnici modernizuju i uvede savremena oprema.

Potpredsednik TGI Group International, koji je organizator konferencije, Janis Tomatos je rekao da ta konferencija treba da pokaže koliko je važan sektor rudarstva za srpsku privredu i prirodni potencijal koji ova država ima.

- Taj sektor je podržan naporima vlade i pojednostavljenim procedurama za dalja istraživanja i eksploataciju. Mi dajemo podršku i obezbeđujemo platformu za razmenu iskustava i otvaranje dijaloga. Organizovali smo veoma zanimljivu konferenciju, o problemima u rudarstvu, izdavanju dozvola za poslovanje, optimizaciji i drugim aktuelnim temama i uspeli smo da okupimo sve važne stručnjake.

On je posebno zahvalio na podršci Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije kao svim partnerima konferencije.

Ambasadori: Svedočimo ponovnom rađanju srpskog rudarstva

Nastavak ulaganja u sektor rudarstva u Srbiji, istraživanje i otvaranje novih rudnika u skladu sa najsavremenijim tehnološkim standardima ogroman je potencijal za srpsku ekonomiju i ceo region Zapadnog Balkana, poručeno je sa "ambasadorskog panela" na Devetoj međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji.

Pokretačka snaga ekonomskog razvoja Srbije, prema ocenama stranih diplomata koje su se mogle čuti na današnjem panelu, leži upravo u rudnom bogatsvu naše zemlje, a u narednim godinama Srbija bi mogla postati lider u oblasti rudarstva u ovom delu Evrope.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin (Jan Lundin) rekao je da mu je drago što svedoči kao ambasador u našoj zemlji vremenu koje definiše ponovno rađanje srpske rudarske industrije i jačanju ekonomije a koja je, kaže, prošla kroz teška vremena proteklih decenija.

- Ovo je vreme koje definiše ponovno rođenje srpske industrije i ekonomije koja je prošla kroz teško vreme, a rudarstvo je deo odgovora za budućnost Srbije - kaže Lundin navodeći iskustva u oblasti rudarstva u njegovoj zemlji.

Kaže da Švedska ima brojne sličnosti kada je reč o geološkoj strukturi i sličan potencijal u rudarstvu sa Srbijom a koji bi mogao da se dodatno razvije, navodeći da u Švedskoj ima 16 aktivnih rudnika koji zapošljavaju 8.400 zaposlenih.

Ambasadorka Kanade u Srbiji Keti Čaba (Kati Csaba) istakla je značaj prisustva kanadskih kompanija iz sektora rudarstva u Srbiji za dobre ekonomske odnose dve zemlje i navela da ta država koja ima dugu istoriju rudarenja, a zapošljava 600.000 građana u tom sektoru.

Navela je podatak da u ukupnom BDP-u Kanade, rudarstvo čini pet procenata, odnosno 97 mlrd kanadskih dolara.

Čaba podseća da je vlada Kanade postavila nezavisnog ombudsmana koji se bavi pitanjima ugrožavanja ljudskih i građanskih prava radnika zaposlenih u kanadskim rudarskim kompanijama, kako onih koje rade u Kanadi tako i u njihovim ispostavama širom sveta.

Izrazila je nadu da će Srbija postati član globalne inicijative za transparentno poslovanje i istraživanje u oblasti rudarstva što je, ocenjuje, značajno za poslovanje, rast i razvoj rudarskih kompanija, kao i za zaštitu životne sredine u saradnji sa lokalnim zajednicama u Srbiji.

Današnje generacije imaju obavezu da rade na očuvanju životne sredine i digitalizaciji poslovanja kako bi se razvoj ove industrije uskladio sa svetskim ekološkim standardima, a sve u skladu sa pravima građana da imaju transparentne informacije, rekla je Šian Meklaod (Sian MacLeod), ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji.

- Rudarstvo će uvek biti izazovna industrija, a tehnologije i pažnja koja se daje u vezi uticaja na životnu sredinu su važni. Prošli su dani kada su rudnici bili povezani sa stalnom opasnošću. Naša generacija ima mogućnost da razvije ovu industriju u skladu sa zaštitom životne sredine - poručila je Meklaod.

Rut Stjuart (Ruth Stewart) ambasadorka Australije u Srbiji kaže da je jedan od najjačih stubova australijske ekonomije upravo rudarstvo, koje je utrostručilo svoju vrednost za poslednjih 20 godina na 1,9 triliona australijskih dolara.

Duga istorija rudarenja u Australiji, kaže, stvorila je takozvane rudarske kolonije širom tog kontinenta, a one su zatim bile izvor za stvaranje radničkih pokreta koji se i danas bore kroz sindikalno udruživanje za svoja prava.

Promocija održivog i transparentnog rudarstva jedan je od ključnih prioriteta Finske tokom njenog predsedavanja EU, kaže Kimo Lahdevirita (Kimmo Lahdevirta) ambasador Finske u Srbiji navodeći značaj upotrebe savremenih tehnologija u ovoj industriji na smanjenje globalnog zagađenja zemljišta, vazduha, vode.

Kaže da od kada je finska tehnologija ugrađena u borske rudnike, nivo zagađenja vazduha u Boru je značajno smanjen odnosno, kako je rekao, dostigao je prvi nivo kvaliteta.

Na panelu je bilo reči o daljim smernicama za razvoj rudarstva u svetu, regionu i Srbiji, a prisustvo velikog broja ambasadora na današnoj konferenciji dokaz je interesa koje države sveta pokazuju za rudarstvo u našoj zemlji, rekao je viši partner u kompaniji ERM iz Londona, Geraint Bowden.

U okviru dvodnevne konferencije, koja za cilj ima razmenu ideja i informacija u oblasti rudarstva i geologije, prvi put će biti organizovana panel diskusija na temu "Žensko liderstvo: žene u rudarstvu".

Ove godine konferencija, na kojoj će učesnici biti iz Srbije, Kanade, Velike Britanije, Australije, Finske, Švedske, Nemačke i Poljske, fokusiraće se na značajan doprinos rudarskog sektora ekonomskom razvoju zemalja.

Konferencija daje perspektivu svetskog rudarskog iskustva u domenu značaja održivog rudarstva, najboljih geološko-rudarskih praksi, uticaja razvoja rudarstva na lokalne zajednice, kao i inovacija u domenu opreme i tehnologije u rudarskoj industriji.

Cilj skupa je da poveže investitore i eksperte iz rudarskog sektora sa svim relevantim vladinim, finansijskim i društvenim stejkholderima.

Medijski partner konferencije je novinska agencija Tanjug, a medijsko sponzorstvo obezbeđuju časopis Industrija, kao i poslovni portali eKapija, Mining see i Serbia energy.

Teme su rudarstvo kao izvor za stvaranje nacionalnog bogatstva - svetska iskustva, žensko liderstvo - žene u rudarstvu, realizacija punog potencijala mineralnih resursa Srbije, najbolje internacionalne prakse i održivo rudarstvo, mogućnosti finansiranja u rudarskom sektoru i Zakon o rudarstvu, rudarstvo i zaštita životne sredine, razvoj rudarstva: uticaj na lokalne zajednice - izveštaj o progresu, inovacije u rudarstvu: oprema i tehnologija i šta rudarstvo znači u našem životu.

Na panelu "Žensko liderstvo: žene u rudarstvu" dame na visokim pozicijama u rudarskim kompanijama govoriće o uspešnosti svojih projekata, kao i o izazovima sa kojim su se susretale kao rukovodioci u geološko - rudarskim kompanijama.

Obratiće se značajan broj zvaničnika i stručnjaka iz sektora, među kojima su pomoćnik ministra rudarstva i energetike Ivan Janković, ambasadorka Kanade u Srbiji Keti Čaba, ambasadorka Ujedinjeng Kraljevstva u Srbiji Šan Meklaud, ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart, ambasador Finske Kimo Lahdevirt, ambasador Švedske Jan Lundin.

Takođe, među govornicima su i predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić, predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić, predsednik Geološko-rudarske asocijacije Srbije (GRAS) Branko Zečević, izvršna direktorka CANSEE asocijacije Mirjana Dončić Beaton, direktor za prirodne resurse Evropske banke za obnovu i razvoj iz Londona Eric Rasmušen, šef kancelarije Svetske Banke u Srbiji Stiven Ndegva, specijalista za rudarstvo i infrastukturu u Odeljenju Ujedinjenog Kraljevstva za međunarodnu trgovinu Ros Lund.

Na konferenciji učešće će uzeti i potpredsednik javnih poslova, prirodnih resursa i bezbednosti i zdravlja na radu kompanije Carmeuse Damien Gregoire, predsednik i generalni direktor kompanije Tethyan Resources Corp Fabian Baker, komercijalni direktor kompanije Rio Tinto za projekat JADAR Srđan Gavrilović, generalni direktor i predsednik kanadske kompanije Mundoro Capital Teodora Dećev, menadžer projekta kompanije Dundee Precious Metals Dragana Davidović, glavni savetnik za rudarske operacije Metalfer Peter Robinson, regionalni direktor za južnu Evropu australijske kompanije Wood Branislav Grbović, direktorka Mineral Grupe Slobodanka Lazarev.

Obratiće se i glavni direktor operacija kompanije Euro Lithium Inc. Alexander Palkovsky, menadžer prodajne podrške za rudarstvo kompanije Metso iz Poljske Marcin Mrowiec, savetnik za odnose sa lokalnom zajednicom kompanije Medgold Resources Corp Aleksandar Vulović, direktor kompanije Balkan Gold Biljana Rankić...

Organizator konferencije je kompanija TGI Group International, a organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, Ambasade Kanade, Velike Britanije, Australije, Finske i Švedske u Srbiji, Geološko-rudarske asocijacije Srbije (GRAS), Kanadsko-srpskog poslovnog udruženja (CANSEE).

Konferenciju su podržale i kompanije Carmeuse, Tethyan Resources Corp, Draeger Tehnika, Jantar Grupa, Dundee Precious Metals, Wood, Metalfer, GEOPS, Drillex International, Euro Lithium Inc, Ostu Stettin, Medgold Resources Corp, FLSMIDTH, Mundoro, Teknoxgroup, RIO TINTO, ERM, ALS Laboratory, ENVICO i METSO.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.