Izvor: Večernje novosti | Utorak, 05.11.2019.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beogradski metro u budžetu za 2020. godinu - Srbija se zadužuje 580 mil EUR za početak gradnje

Ilustracija (Foto: Johnson76/shutterstock.com)
Vlada Srbije, kako se vidi iz predloga budžeta za narednu godinu, namerava da se zaduži ukupno 580 mil EUR kako bi započela projekat izgradnje metroa u Beogradu.

Kada se govori o kapitalnim projektima, koji su stigli do realizacije, u narednoj godini iz republičke kase na njih će biti utrošeno 198,9 milijardi dinara. Najviše poslova naručiće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - u vrednosti od 67 milijardi dinara.

Značajne investicije u narednoj godini planira i Ministarstvo unutrašnjih poslova - na kapitalne projekte će biti utrošeno nepunih 11 miliojardi dinara. Od toga je četiri milijarde dinara planirano za obnavljanje i modernizaciju helikopterske flote.

Nepažljive vozače sigurno neće obradovati činjenica da MUP ulazi drugu fazu video-nadzora u saobraćaju, na koju će biti potrošeno 1,67 milijardi dinara. Oko 200 miliona dinara treba da bude uloženo u osavremenjivanje voznog parka i popravku vozila Direkcije policije.

Ministarstvo finansija će rasporediti 17,2 milijarde dinara namenjenih kapitalnim investicijama. U taj zbir ulazi blizu 13,2 milijarde dinara namenjenih eksproprijaciji zemljišta na kome će se graditi kapitalni projekti. Uprava carina planira 309 miliona dinara za gradnju graničnog prelaza Gostun i 268 miliona za gradnju carinske ispostave na Gradini.

Ministarstvo spoljnih poslova će nepunu milijardu dinara uložiti u važne projekte poput gradnje diplomatsko-konzularnog predstavništva u glavnom gradu Australije - 32 miliona dinara. Zatim, po skoro istoj ceni, 30 miliona dinara gradiće se predstavništvo u Sarajevu. U njega će se međutim ulagati 2021. godine - 45 miliona dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.