Izvor: eKapija | Utorak, 05.11.2019.| 10:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Angažovanje paušalaca po novim pravilima - Šta donosi izmenjeni test samostalnosti

Ilustracija
Ilustracija (Foto: ronstik/shutterstock.com)
Predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana ušao je u skupštinsku proceduru. Kao što je i prvobitni predlog Zakona predviđao, uvodi se test samostalnosti, kojim će se određivati sticanje statusa paušalnog poreskog obveznika, ali je on u ovom konačnom predlogu izmenjen, a odložen je i početak njegove primene na 1. mart 2020. godine. Tekst novog testa samostalnosti možete pročitati u posebnoj vesti.

Šta je promenjeno u testu?

Kako za eKapiju kaže Milan Trbojević, osnivač i vlasnik Knjigovodstvene agencije Knjiški Moljac, suština testa nije izmenjena, ali su kriterijumi poboljšani sa strane računovodstva i primene.

- Kriterijum koji se odnosi na rad sa drugim paušalcima koji su angažovani kod istog nalogodavca ili sa zaposlenima kod istog nalogodavca je potpuno izbačen, dok je jedan kriterijum podeljen na dva - kaže Trbojević.

Reč je o kriterijumu gde se sada posebno analizira korišćenje prostorija nalogodavca, a posebno oprema. Dakle u okviru drugog kriterijuma poništen deo koji se tiče materijala, alata, opreme ili drugih materijalnih ili nematerijalnih sredstava koji se sada nalazi u stavki broj 5 čime su razdvojeni oprema i prostor za rad kao posebne stavke

- Za opremu je u stavku 5 ubačena još jedna stvar, a to je da je od korišćenja izuzeta specijlalizovana oprema, alat, materijalalna odnosno nematerijana sredstava, dakle softver, što je važno u slučajevima kada neki specifičan softver koristi vaš nalogodavac, ali ne postoji mogućnost da obavljate taj posao mimo tog softvera i to je dobro - rekao je Trbojević.

Prema njegovim rečima bolje je definisan i deveti kriterijum, odnosno kako se broje dani neprekidnog i prekidnog rada. Pod jednim radnim danom sada se smatra obavljanje aktivnosti u bilo kom periodu radnog dana između 00 i 24 časa.

Trbojević ističe da je jedna od glavnih stvari upravo ta što je pomeren datum primene na 1. mart, tako da je dobijeno na vremenu.

Podsetimo, iz Digitalne zajednice tražili su da se privremeno zaustavi donošenje predloga Zakona i započne dijalog na temu izmena poreskog sistema sa reprezentativnim predstavnicima svih činilaca digitalnog ekosistema. Opširnije o zahtevima koje su upitili premijerki Ani Brnabić i ministru finansija Siniši Malom, čitajte u posebnoj vesti.

Organizacija Digitalna zajednica objavila je sredinom oktobra saopštenje u kom izražavaju zabrinutost povodom najavljenih izmena Zakona o porezu na dohodak građana.

Podsetimo, Vlada Srbije najavila je izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koji će sadržati test samostalnosti preduzetnika paušalaca. Test samostalnosti, kako je najavljeno, sadržaće devet kriterijuma kojim bi se proveravala samostalnost preduzetnika u odnosu na nalogodavca, a opširnije o tome ko će rešavati test i šta čeka one koji ne prođu, čitajte u posebnoj vesti.

Nikola Jovanović direktor odeljenja za poresko savetovanje međunarodne savetodavne, konsultantske i revizorske kompanije Confida, za naš portal pojasnio je kriterijume u testu samostalnosti, a opširnije o tome, čitajte u posebnoj vesti.

Vlada Srbije najavila je poreski podsticaj za novo zapošaljavanje u kompanijama koji povećavaju broj zaposlenih, uključujući i zapošljavanje maldih koji tek ulaze na tržište rada, kao i pravnu sigurnost u pogledu poresko-pravnog tretmana prilikom angažovanja preuzetnika. Na izradi novog paketa mera olakšica koje će pratiti test samostalnosti učestvovali su Inicijativa Digitalna Srbija i Vojvođanski IKT klaster, a opširnije o olakšicama, čitajte u posebnoj vesti.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.