NavMenu

Počela izgradnja Kuće maslina u Baru - Mesto susreta maslinara, ali i turista (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 05.11.2019. 09:15
Komentari
Podeli
(Foto: Arhing inženjering)
U Baru je nedavno položen kamen temeljac za izgradnju Kuće maslina u koji će Vlada Crne Gore uložiti 1 mil EUR. Kako je navedeno tom prilikom, Kuća maslina biće kuća svih crnogorskih maslinara, gradiće je preduzeće BomBeton iz Cetinja, dok je za idejno rešenje bila zadužena projektantska kuća Arhing inženjering. Lokacija objekta nalazi se nedaleko od Starog grada, a u blizini se nalazi i jedna od najastarijih sahat kula u Crnoj Gori. Izvođač radova ugovorom se obavezao da izgradnju završi u roku od 10 meseci od dana uvođenja u posao.

Rifat Alihodžić, vlasnik i osnivač biroa Arhing inženjering, kaže za eKapiju da je cilj bio da se na već tradicionalnom mestu gde se održava poznata manifestacija Dani masline, napravi objekat koji će biti važno mesto susreta maslinara.

- Takođe, važno je bilo napraviti i važnu turističku tačku gde će turisti rado dolaziti. Mediteranski duh ambijenta uticao je, ne samo na oblikovanje objekta, već i na njegovu urbanističku postavku kao i prostorni koncept. Primena kamena i belog maltera doprinos je poštovanju tradicionalne gradnje iskazane ne samo kroz puko imitiranje, već kroz pažljivi postupak transpozicije u moderan arhitektonski izraz - kaže Rifat Alihodžić za naš portal.

Kako navodi, korisna površina objekta iznosi 1.080 m2, a sastoji se od suterenskog dela, prizemlja i sprata. Važan i neodvojiv sadržaj objekta predstavlja i dvorište koje, na neki način, predstavlja pravi mali grad.

- Pored prostora za prodaju i degustaciju maslinovog ulja, tu će se naći i edukativni centar za obuku maslinara i održavanja raznih seminara i konferencija posvećenih ovoj delatnosti - kaže naš sagovornik.
(Foto: Arhing inženjering)
Administrativni deo posvećen je Udruženju maslinara Crne Gore, tako da objekat prevazilazi lokalni značaj. Prostor za proizvodnju i pakovanje maslinovog ulja dostupan posetiocima predstavlja posebno interesantan segment. Dvorište je koncipirano kao mesto susreta posetilaca, a u njemu je predviđeno stablo masline, kao centralni motiv prostora, jer je poznato da je se u Baru nalazi najstarije maslinovo stablo koje prelazi 2.000 godina - kaže Alihodžić.

Kako je već navedeno, objekat će biti izgrađen u Starom Baru, nedaleko od lokacije gde se održava tradicionalna Maslinijada, a tu je i pijaca tradicionalnih proizvoda koji se gaje u okolini Bara.


- Sa lokacije se vidi kompletan Stari Bar kao i novi deo grada na morskoj obali, tako da na neki način zauzima centralnu poziciju u urbanom jezgru, spajajući staro i novo. Prilikom projektovanja Kuće maslina, naš cilj je bio da se maksimalno ispoštuju uži i širi kontekst i postigne kontinuitet gradnje koja je karakteristična za taj kraj, sa svim elementima tradicije Mediterana - zaključujue Rifat Alihodžić u razgovoru za eKapiju.

D. Obradović


Fotogalerija
Kuća maslina u Baru
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.