Izvor: Novosti | Četvrtak, 13.01.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

NBS odobreni minus na tekućem računu samo do trećine plate, za preduzetnike povoljniji krediti

Dozvoljeni minus na tekucem racunu gradjena u visini od 30% prosecnih mesecnih primanja u poslednja 3 meseca nece se tretirati kao plasman za koji je potrebno dodatno rezervisanje srestava. Bankama koje budu odobravale minus po tekucim racunima vece od ovih iznosa, NBS racunace razliku kao rizicne plasmane i trazice da za taj iznos rezervisu veca srestva.

 

Ova vrsta pogodnosti koja se odobrava vlasnicima tekucih racuna nece podrazumevati obavezu ucesca ili depozita od 20%, koja je predvidjena za sve kredite do 5 god. Slicno je i sa promet putem kreditnih kartica. Trosak koji vlasnik kartice moze prekoraciti moze biti do 30% redovnih prosecnih prihoda u prethodna 3 meseca. Poslovne banke nisu obavezne da prihvate ovu preporuku.

 

Preduzetnici koji su kao fizicka lica sa registrovanom delatnoscu bili izuzetno pogodjeni ranijom odlukom NBS, moci ce ubuduce da dobiju povoljnije kredite. Naime, za njih nece vaziti obezbedjenje depozita ili ucesca ukoliko podnose zahtev za namenske kredite neophodne za unapredjenje svoje delatnosti.

Tagovi:
NBS
Narodna banka Srbije
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.