NavMenu

Kina osniva ekonomsku zonu između Zemlje i Meseca?

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 04.11.2019. 13:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jurik Peter/shutterstock.com)Ilustracija
Budući da je planeta Zemlja očigledno postala premala za ekonomske ambicije Kine, zvanični Peking razmišlja o razvoju trgovine izvan okvira naše planete i o stvaranju ekonomske zone u sublunarnom prostoru do 2050. godine.

Nova zona pokrivaće prostor u blizini Zemlje i Meseca, kao i između njih, rekao je Bao Vejmin, šef komisije za nauku i tehnologiju u Kineskoj vazduhoplovnoj naučno-tehnološkoj korporaciji (CAST), a prenosi RT.

Ta agencija glavni je izvođač kineskog kosmičkog programa.

Pomenuti projekat bi Kini mogao da donese oko 10.000 mlrd USD, objavio je državni list Science and technology daily, pozivajući se na stručnjake iz industrije.

U izveštaju o razvoju tog prostora oko Zemlje i Meseca, Bao je naveo da to polje poseduje ogroman ekonomski potencijal i da bi zvanični Peking zbog toga trebalo da prouči pouzdane, jeftine sisteme vazduhoplovnog transporta između naše planete i njenog satelita.

Osnovna tehnologija trebalo bi da bude gotova do 2030. godine, dok bi ključna transportna tehnologija trebalo da bude gotova do 2040. godine.

Do sredine veka, Kina bi mogla uspešno da uspostavi kosmičku ekonomsku zonu, prema tvrdnjama tog kineskog zvaničnika.

Kina poslednjih godina ubrzano razvija svoj kosmički sektor i proučava Mesec. U julu je privatna kompanija i-Space (poznata i kao Peking intelstar glory space technology) lansirala raketu-nosač, u sklopu prve uspesne orbitalne misije kineske komercijalne kosmičke industrije.

Kina je prošle godine lansirala svoju sondu Change 4, koja je uspešno 3. januara spustila kineski lunarni rover na tamnu stranu Meseca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.