Izvor: eKapija | Ponedeljak, 04.11.2019.| 13:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Položen kamen temeljac za nemačku fabriku GPK u Zrenjaninu - Početak proizvodnje u avgustu 2020. godine

(Foto: zrenjaninski.com)
U Industrijskoj zoni Jugoistok u Zrenjaninu položen je kamen temeljac za nemačku fabriku GPK, odnosno za proizvodne pogone u kojima će se proizvoditi točkovi za kontejnere i kante za iznošenje smeća. Vrednost investicije je oko tri miliona evra, završetak izgradnje je planiran za jul, a početak proizvodnje za avgust iduće godine, navodi se u saopštenju Grada Zrenjanina.

Fanrika posluje u sklopu EKH grupe iz Berlina.

Vlasnik kompanije Klaus Paul rekao je novinarima da je jedan od razloga što ulažu u Zrenjanin njegov veoma dobar geostrateški položaj:

- Članice EU, Mađarska i Rumunija nisu daleko odavde, u ovim zemljama, kao i u Italiji, imamo svoje klijente. Drugi razlog je visokokvalifikovana radna snaga u Zrenjaninu, a treći izuzetna saradnja sa lokalnom samoupravom i Pokrajinom Vojvodinom.

Dodoa je da kompanija proizvodi komponente za zaštitu životne sredine i da žele da odavde snabdevaju tržište Evrope, a zahvaljujući vezama između Srbije i Rusije pokušaće da se aktiviraju i na tom tržištu.

Direktor GPK u Zrenjaninu Zoran Šipka rekao je da će u prvoj fazi biti izgrađen proizvodni objekat i da će biti zaposleno 15 do 20 ljudi, a da će taj broj biti i daleko veći u drugoj fazi.

Kako je naveo, firma će se baviti proizvodnjom delova od plastike i gume, prevashodno točkova za kontejnere i kante.

- Zahvalio bih se zrenjaninskoj kompaniji SM inženjering na izuzetnoj saradnji i nadam se da ćemo se ovde veoma brzo ponovo videti, otvoriti pogon i otpočeti proizvodnju - dodao je Šipka.

U industrijskoj zoni Jugoistok posluju firme iz Italije, Belgije, Južne Koreje, a fabriku na 500.000 m2 gradi kineska kompanija Šandong Linglong Tire, navodi Beta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.