Izvor: RTS | Nedelja, 03.11.2019.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Dara iz Jasenovca" nova srpska Šindlerova lista? - Država finansira snimanje filma

(Foto: Mammut Vision/shutterstock.com)
Snimanje "Dare iz Jasenovca", reditelja Predraga Gage Antonijevića, prvog dugometražnog igranog filma o zločinima u tom ustaškom logoru, trebalo bi da bude završeno krajem godine, a premijera je planirana za maj, kada će biti obeleženo 75 godina od oslobođenja Jasenovca.

Prva trećina snimanja produkciono najzahtevnijeg dela prvog igranog filma o stradanju srpske dece u Jasenovcu je završena – gotove su scene iz logora nastale u napuštenoj ciglani u selu Kolut kod Sombora, gde su izgrađeni dodatni objekti i 500 metara pruge i na kojima je angažovano 270 statista.

Sledi drugi deo priče rađene po scenariju Nataše Drakulić, koji se odvija u logoru Stara Gradiška.

- Tu istorijski nema ko šta da zameri niti će moći šta da zameri zato što jednostavno to je sve bilo. Ovo je film koji mora da pronađe neku esetetiku smrti i ubijanja što nije lako zato što to je sve mučno kroz šta se prolazi. Sa istorijske tačke gledišta nama je savest apsolutno mirna - navodi reditelj Predrag Gaga Antonijević.

Film Dara iz Jasenovca je projekat koji od početka do kraja finansira država.

- To će biti prvi igrani film o Jasenovcu. Zato je bitno da se ovome priča i zato je bitno ono što će uslediti, a to je da ovaj film ne bude lokalni projekat odnosno da ovaj film doživi holiuvdsku premijeru i svetski život zato što je istina o Jasenovcu na filmski način prvi put izlazi na videlo i vrlo je bitno da nakon toga je vidi i svet - ističe Jelena Trivan, predsednica upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

Podršku u međunarodnoj distribuciji obećao je Den Tana, producent mnogih holivudskih filmova.

- Važno je da je film iskren i ako imamo dobar film nema problema za distribuciju i za gledanje. Tema je veoma teška. Spilberg je uspeo to da uradi, ja navijam da je Gaga 'srpski Spilberg' - kaže Den Tana.

Stručni savetnik ove, po žanru akcione drame Majkl Barenbaum, kaže da priča o Jasenovcu nažalost nije dovoljno poznata na Zapadu.

- Film ima kapacitet da ispriča autentičnu priču i ljudi će moći da se identifikuju sa sudbinom devojčice koja pokazuje hrabrost, heroizam i snagu da preživi. Nadamo se da će ovaj film sa moćnim scenarijom omogućiti da se priča o Jasenovcu čuje i da će zainteresovati javnost da sazna šta se dešavalo pre 75 godina - smatra Majkl Barenbaum, direktor Instituta "Sigi Ziering".

Oživljavanju epske priče koja se osim u Srbiji snima i u Hrvatskoj, doprinosi velika glumačka ekipa u kojoj je najveći teret nosi 12-godišnja devojčica iz Potkozarja Biljana Čekić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.