Izvor: RTS | Nedelja, 03.11.2019.| 16:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Aerodrom u Nišu 2021. dobija novi toranj visine 35 metara - Naredne godine izbor izvođača

(Foto: Nixy Jungle/Shutterstock)
Gradnja novog kontrolnog tornja u Nišu očekuje se 2021. godine. Ovaj toranj će biti visok 35 metara, a kompletna modernizacija aerodroma koštaće 8 mil EUR.

- U postupku je nabavka zemlje za izgradnju tornja i alternativnog centra kontrole letenja. Sledeća godina je godina projektovanja i izbora izvođača, a 2021. je godina u kojoj će se graditi. Prelaskom u nove prostorije doći će i nova oprema što će doprineti – da ispratimo rastući saobraćaj na aerodromu Niš i da u kontroli letenja rade sa malim radnim opterećenjem - objašnjava Predrag Jovanović, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, koja pokriva vazdušni prostor obe zemlje, deo Jadranskog mora i 55% prostora Bosne i Hercegovine.

Kontrola letenja na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu radi u privremenim uslovima od bombardovanja 1999. Oprema zadovoljava potrebe vojnog i civilnog vazdušnog saobraćaja, ali je, kažu u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore, neophodna modernizacija.

U Nišu se, iz skromnog kontrolnog tornja, prate aktivnosti i na vojnom i na civilnom aerodromu.

- Ova godina je rekordna za nas iz prostog razloga što je od sredine jula Air Serbia otvorila 12 novih linija i to je nama donelo praktično dupliranje nekog posla - navodi Slaviša Savić, instruktor kontrole letenja.

Zgrada kontrolnog tornja u Nišu srušena je tokom bombardovanja jer se nalazila u vojnom delu niškog aerodroma. Posle bombardovanja, sagrađena je ova koja je trebalo da bude privremeno rešenje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.